Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Moderní trendy dlouhodobého skladování třešní a jejich vliv na degradaci reziduí pesticidů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000131" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000131 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Moderní trendy dlouhodobého skladování třešní a jejich vliv na degradaci reziduí pesticidů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byla optimalizována metoda kapalinové chromatografe ve spojení s hmotnostním detektorem pro sledování a monitoring degradace vybraných reziduálních látek v plodech třešní při využití moderních metod pro dlouhodobé skladování jako jsou ULO, MAP, aplikace 1-MCP (přípravek FruitSmart) a ozonu. Byl vytvořen postřikový plán, který zahrnoval kombinace pesticidů a termíny jejich aplikací a výsledky porovnány s neošetřenou kontrolou. V době sklizňové zralosti byly plody třešní sklizeny do boxů a všechny čtyři technologie skladování byly využity pro skladovací pokusy. Bylo zjištěno, že u žádného z testovaných vzorků třešní nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů i po vyskladnění. U plodů, které byly ošetřeny ozonem a přípravkem 1-MCP dokonce docházelo během skladování ještě i k mírnému poklesu obsahu reziduí.

  • Název v anglickém jazyce

    Current trends in long-term storage of sweet cherries and their effect on the degradation of pesticide residues

  • Popis výsledku anglicky

    A method including liquid chromatography in connection with mass detector was optimized for monitoring of degradation of selected residual substances in cherries stored using several current methods for long-term storage including ULO, MAP, application of 1-MCP (SmartFresh) and ozone. We created a spraying plan which included combinations of pesticides and their application times, and compared with untreated control. Te fruits of the sweet cherries were harvested into boxes at the time of harvest maturity and all four types of storages were tested in storage experiments. We found that none of the tested cherries exceeded the maximum residue limit (MRL) for the active substance allowed for the fresh fruit or afer removal from storage. In addition, fruits that were treated with ozone and 1-MCP exhibited a slight decrease in the content of residues during the storage.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    26

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    7-16

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus