Moderní trendy dlouhodobého skladování třešní a jejich vliv na degradaci reziduí pesticidů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000131" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000131 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Moderní trendy dlouhodobého skladování třešní a jejich vliv na degradaci reziduí pesticidů
Popis výsledku v původním jazyce
Byla optimalizována metoda kapalinové chromatografe ve spojení s hmotnostním detektorem pro sledování a monitoring degradace vybraných reziduálních látek v plodech třešní při využití moderních metod pro dlouhodobé skladování jako jsou ULO, MAP, aplikace 1-MCP (přípravek FruitSmart) a ozonu. Byl vytvořen postřikový plán, který zahrnoval kombinace pesticidů a termíny jejich aplikací a výsledky porovnány s neošetřenou kontrolou. V době sklizňové zralosti byly plody třešní sklizeny do boxů a všechny čtyři technologie skladování byly využity pro skladovací pokusy. Bylo zjištěno, že u žádného z testovaných vzorků třešní nebyl překročen maximální limit reziduí (MLR) pro danou účinnou látku u čerstvých plodů i po vyskladnění. U plodů, které byly ošetřeny ozonem a přípravkem 1-MCP dokonce docházelo během skladování ještě i k mírnému poklesu obsahu reziduí.
Název v anglickém jazyce
Current trends in long-term storage of sweet cherries and their effect on the degradation of pesticide residues
Popis výsledku anglicky
A method including liquid chromatography in connection with mass detector was optimized for monitoring of degradation of selected residual substances in cherries stored using several current methods for long-term storage including ULO, MAP, application of 1-MCP (SmartFresh) and ozone. We created a spraying plan which included combinations of pesticides and their application times, and compared with untreated control. Te fruits of the sweet cherries were harvested into boxes at the time of harvest maturity and all four types of storages were tested in storage experiments. We found that none of the tested cherries exceeded the maximum residue limit (MRL) for the active substance allowed for the fresh fruit or afer removal from storage. In addition, fruits that were treated with ozone and 1-MCP exhibited a slight decrease in the content of residues during the storage.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
26
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
7-16
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—