Hodnocení jádrovin skladovaných v podmínkách ULO s FruitSmart (1-MCP)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000157" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000157 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení jádrovin skladovaných v podmínkách ULO s FruitSmart (1-MCP)
Popis výsledku v původním jazyce
V průběhu skladovací sezóny 2017-2018 probíhal ve VŠÚO Holovousy pokus hodnotící změny kvalitativních parametrů u vybraných odrůd jablek skladovaných v podmínkách ULO s cílem pokusu zjistit vliv posklizňového ošetření přípravkem FruitSmart (1-MCP). Práce byla zaměřena na prověření prodloužení skladovatelnosti a konzumního období vybraných odrůd jablek ´ Rucla´, ´ Meteor´ a ´Topaz´. Plody pokusných variant byly před skladováním ošetřeny 24 hodinovou aplikací přípravkem FruitSmart (1-MCP), který u plodů blokuje účinky a produkci etylenu, čímž je zpomaleno dozrávání plodů. Tyto ošetřené varianty měly velice kvalitní plody po celou dobu skladování a posklizňové ošetření prodloužilo skladování odrůd o dva měsíce oproti kontrolním (neošetřeným) plodům. Celkový pozitivní efekt aplikace na omezení poklesu kvality plodů během jejich skladování byl zaznamenán u všech hodnocených odrůd. Aplikace přípravku FruitSmart měla výrazný vliv na zachování vysoké kvality plodů a významné prodloužení skladovaní.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of pome fruit stored in ULO conditions with FruitSmart (1-MCP
Popis výsledku anglicky
During storage season 2017-2018 there was established the trial in VSUO Holovousy. The trial evaluated changes in qualitative traits within chosen apple cultivars stored under ULO conditions with the aim to find out effect of post-harvest treatment with FruitSmart (1-MCP) preparation. The research was focused on prolongation of storage life and consuming period of chosen apple cultivars ´ Rucla´, ´ Meteor´ and ´Topaz´. The fruits of trial variants were treated by FruitSmart (1-MCP) with using of 24 hour long application period. This preparation blocks the effects and production of ethylene in the fruits, thus slowing the ripening of the fruits. These treated varieties had high-quality fruits throughout the storage period and post-harvest treatment prolonged the storage of the cultivars by two months compared to control (untreated) fruits. The whole possitive effect of treatment application on reducing the loss of fruit quality during storage was observed in all evaluated cultivars. The application of FruitSmart had significant influence on preservation of high-quality fruits and significant storage prolongation.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
43-45
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—