Vliv skladování na kvalitu jablek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000071" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000071 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv skladování na kvalitu jablek
Popis výsledku v původním jazyce
Jablka jsou nedílnou součástí zdravé stravy. Obsahují minerály a vitamíny potřebné pro životní pochody v organismu a pro jeho zdravý vývin. Jejich konzum je tudíž důležitý po celý rok, zejména v zimním a jarním období, proto je skladování nezbytné. Vývoj plodů se v chladírenských skladech výrazně zpomalí, ale ne zcela zastaví. Nejprve dochází u skladovaných plodů k hmotnostním ztrátám, v pozdnějších fázích ke snížení kvality a nutričních hodnot. V rámci tohoto výzkumu byly testovány plody jablek, konkrétně odrůdy ´Red Jonaprince´. Plody byly vypěstovány ve výsadbách VŠÚO Holovousy v roce 2017. Byly měřeny parametry určující kvalitu – tzn. refraktometrická sušina, penetrace (pevnost dužniny), množství kyselin obsažených v jednotlivých plodech a hodnota pH. Pevnost plodů, obsah refraktometrické sušiny a kyselost během skladování měla klesající trend. Naopak vývoj hodnot pH plodů během skladování měla vzrůstající trend.
Název v anglickém jazyce
The effect of storage on the quality of apples
Popis výsledku anglicky
Apples are integral part of a healthy food. They contain minerals and vitamins which are necessary for life processes in the body and for its healthy development. Consumption of apples is important throughout the year, especially in winter and spring, so storage is necessary. Degradation of fruits is slowing in cold stores, but it does not stop completely. First stored fruits lose weight, in later stages there is a decrease in quality and nutritional values. Apple fruits (variety ´Red Jonaprince´) were tested in this research. The fruits were gron in VSUO Holovousy in 2017. Quality parameters were measured - the soluble solid content, the flesh firmness, the content of acids and pH. The flesh firmness, the soluble solid content and the content of acids had a decreasing trend during storage. However, pH had an increasing trend during storage.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů