Metodika skladovacích režimů pro jednotlivé druhy peckovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F15%3A%230000695" target="_blank" >RIV/25271121:_____/15:#0000695 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika skladovacích režimů pro jednotlivé druhy peckovin
Popis výsledku v původním jazyce
Tato publikace je určena především organizacím skladujícím ovoce a dále pěstitelům, kteří pěstují toto ovoce pro tržní účely a již využívají moderní technologie skladování. Metodika je zaměřena na výběr odrůd i jejich vhodnost pro dlouhodobé skladování plodů. Získané poznatky o skladování peckovin přispějí k prodloužení doby skladování a zachování vysoké kvality plodů. Uvedeny jsou rovněž postupy určování sklizňové zralosti jednotlivých druhů, také byl sledován vliv posklizňového ošetření přípravkem SmartFresh u vybraných odrůd v různých režimech skladování. Konkrétní moderní postupy skladování individuálně uplatnitelné u vybraných odrůd jsou v této metodice přesněji popsány.
Název v anglickém jazyce
Methodology of storage modes for different types of stone fruit
Popis výsledku anglicky
This publication is intended primarily for organizations dealing with storage of fruit, moreover for growers who grow the fruit for market purposes and already use modern storage technologies. The methodology focuses on the selection of cultivars and their suitability for long-term storage of fruits. Knowledge about storage of stone fruit will help to extend the storage and maintenance of high-quality fruits. Procedures for determining harvest maturity of individual species are also described. The effect of post-harvest treatment with SmartFresh on selected cultivars stored in different modes of storage was examined too. Modern storage procedures that can be used for selected cultivars are more described in this methodology.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-87030-37-0
Číslo předpisu
A - uplatněná certifikovaná metodika: UKZUZ 128994/2015
Technické parametry
Osvědčení pod č.j. UKZUZ 128994/2015 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno. Smlouva o využití výsledku uživatelem byla uzavřena s Ovocnářskou unií ČR, Holovousy 1, 50801 Hořice, IČ: 44477325, dne 14.10.2015, zastoupenou Ing. Martinem Ludvíkem, předsedou.
Ekonomické parametry
Hlavním přínosem využití metodiky je zvýšení skladování peckovin. Předpokládáme přínosy u skladování slivoní, kde vycházíme z průměrné sklizně slivoní v produkčních ovocných sadech. V letech 2011-2014 byla průměrná sklizeň 5 457 t a současná průměrná realizační cena 10,0 Kč za kg. Skladováním dojde minimálně k 20 % nárůstu ceny produktu na 12,0 Kč. Při dlouhodobém naskladnění 10 % produkce slivoní (545 t x 12,0 Kč = 6,5 mil. Kč) tj. roční přínos 6,5 mil. Kč. Při uplatnění této metodiky očekáváme zájem skladovatelů a lze odhadnout během pětiletého období realizace celkový přínos 32,7 mil. Kč.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů