Vliv zakrývání výsadeb na obsah celkových antioxidačních látek a celkovou titrační kyselost v plodech angreštu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000004" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000004 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zakrývání výsadeb na obsah celkových antioxidačních látek a celkovou titrační kyselost v plodech angreštu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo určení vlivu zakrývacího systému na obsah celkových antioxidačních látek a celkových titrovatelných kyselin v plodech angreštu. Celkem bylo porovnáno 16 odrůd zelenoplodého, žlutoplodého, bíloplodého a červenoplodého angreštu. Odrůdy byly pěstovány jak s využitím zakrytí, tak bez něj, a výsledky byly porovnány. Celková antioxidační aktivita byla měřena spektrofotometricky za využití syntetického DPPH radikálu, celková titrační kyselost byla měřena alkalimetricky za využití pH diferenční elektrody. Bylo zjištěno, že zakrývací systém má vliv na vyšší obsah celkových organických kyselin ve výsadbě u odrůd zelenoplodého, bíloplodého a žlutoplodého angreštu. V případě odrůd červenoplodého angreštu nemá zakrytí jednoznačný vliv na obsah celkových antioxidantů a celkových titrovatelných kyselin. Výsledky mají jednoletý charakter, v příštím roce se plánuje ověření získaných dat.
Název v anglickém jazyce
Covering system influence to amount of total antioxidants and total titratable acidity in gooseberry fruits
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to determine the influence of covering system on total antioxidant activity and total titratable acidity in gooseberry fruits. 16 cultivars of green, yellow, white and red coloured skin gooseberry were evaluated. Cultivars were grown both under covering system and without covering system and results were compared. Total antioxidant activity was measured spectrophotometrically using synthetic DPPH radical and total titratable acidity of organic acids was measured by alkalimetry using pH differential electrode. It was observed, that berries of the green coloured skin gooseberry were more acidic under covering system than without covering system. No significant influence on the content of total antioxidants and total titratable acids was found in red coloured skin gooseberry cultivars. The results have one year character, but in the near future it is planned to verify obtained data.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
25
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
23-31
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—