Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zakrývání výsadeb na obsah celkových antioxidačních látek a celkovou titrační kyselost v plodech angreštu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000004" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000004 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zakrývání výsadeb na obsah celkových antioxidačních látek a celkovou titrační kyselost v plodech angreštu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo určení vlivu zakrývacího systému na obsah celkových antioxidačních látek a celkových titrovatelných kyselin v plodech angreštu. Celkem bylo porovnáno 16 odrůd zelenoplodého, žlutoplodého, bíloplodého a červenoplodého angreštu. Odrůdy byly pěstovány jak s využitím zakrytí, tak bez něj, a výsledky byly porovnány. Celková antioxidační aktivita byla měřena spektrofotometricky za využití syntetického DPPH radikálu, celková titrační kyselost byla měřena alkalimetricky za využití pH diferenční elektrody. Bylo zjištěno, že zakrývací systém má vliv na vyšší obsah celkových organických kyselin ve výsadbě u odrůd zelenoplodého, bíloplodého a žlutoplodého angreštu. V případě odrůd červenoplodého angreštu nemá zakrytí jednoznačný vliv na obsah celkových antioxidantů a celkových titrovatelných kyselin. Výsledky mají jednoletý charakter, v příštím roce se plánuje ověření získaných dat.

  • Název v anglickém jazyce

    Covering system influence to amount of total antioxidants and total titratable acidity in gooseberry fruits

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the influence of covering system on total antioxidant activity and total titratable acidity in gooseberry fruits. 16 cultivars of green, yellow, white and red coloured skin gooseberry were evaluated. Cultivars were grown both under covering system and without covering system and results were compared. Total antioxidant activity was measured spectrophotometrically using synthetic DPPH radical and total titratable acidity of organic acids was measured by alkalimetry using pH differential electrode. It was observed, that berries of the green coloured skin gooseberry were more acidic under covering system than without covering system. No significant influence on the content of total antioxidants and total titratable acids was found in red coloured skin gooseberry cultivars. The results have one year character, but in the near future it is planned to verify obtained data.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    0231-6900

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    25

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    23-31

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus