Hodnocení exprese genu Mal d 1 u vybraných odrůd jabloní
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000073" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000073 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení exprese genu Mal d 1 u vybraných odrůd jabloní
Popis výsledku v původním jazyce
Exprese dvou genových isoforem alergenu Mal d 1 (Mal d 1.01 a Mal d 1.02) byla hodnocena pomocí real-time PCR v čerstvě sklizených plodech u 28 vybraných odrůd jabloní a u 20 odrůd byl následně hodnocen vliv skladování na hladinu exprese. Tyto plody byly skladovány v chladicím boxu a v podmínkách ULO. U 7 odrůd byl hodnocen vliv systému produkce na hladinu genové exprese. U odrůdy ´Golden Delicious´ byl hodnocen rovněž vliv lokality na expresi. Celková RNA byla izolována ze slupky plodů. Relativní genová exprese byla analyzována pomocí kvantitativní real-time PCR a stanovena metodou ΔΔCT (Livak and Schmittgen 2001), hodnoty relativní genové exprese jednotlivých isoforem alergenu byly normalizovány ke genu Aktin. Z výsledků hodnocení čerstvě sklizených odrůd jablek vyplývá, že nejnižší hladinu exprese genu Mal d 1 měly odrůdy ´Lady Silvia´, ´Zuzana´, ´Braeburn´ a ze sloupcových odrůd ´Cumulus´. Nejvyšší hladinu exprese dosahoval alergen Mal d 1 v odrůdách ´King Jonagold´ a ´Resista´. Bylo potvrzeno, že skladování má vliv na expresi genu Mal d 1, přičemž u isoformy Mal d 1.01 došlo ve většině odrůd ke zvýšení hladiny exprese a u isoformy Mal d 1.02 došlo k zvýšení hladiny exprese ve více než polovině vzorků. Vliv dalšího faktoru, kterým je systém produkce, na hladinu exprese nelze z uvedených výsledků jasně určit. Při hodnocení odrůd z různých lokalit nebyly pozorovány výraznější rozdíly v expresi genu Mal d 1. Z uvedeného vyplývá, že na expresi isoforem genu Mal d 1 můžou mít vliv různé negenetické faktory, tudíž je hodnocení alergenicity z hlediska exprese dosti komplikované.
Název v anglickém jazyce
The evaluation of expression of gene Mal d 1 in selected apple cultivars
Popis výsledku anglicky
Expression of two gene isoforms of allergen Mal d 1 (Mal d 1.01 and Mal d 1.02) was evaluated by real-time PCR in freshly harvested fruits of 28 selected apple cultivars and the effect of storage on the level of expression was subsequently assessed in 20 cultivars. These fruits were stored in a chilled box and ULO conditions. The effect of the production system on the level of gene expression was evaluated in 7 cultivars. The effect of locality on gene expression was evaluated in the cultivar ´Golden Delicious´. Total RNA was isolated from the skin of fruits. Relative gene expression was analyzed by quantitative real-time PCR and determined by the ΔΔCT method (Livak and Schmittgen 2001), relative gene expression values of the particular isoforms were normalized to Actin. Results of the freshly harvested apples show that the lowest level of Mal d 1 expression was in cultivar ´Lady Silvia´, ´Zuzana´, ´Braeburn´ and ´Cumulus´. The highest level of Mal d 1 expression was achieved in cultivar ´King Jonagold´ and ´Resista´. It has been confi rmed that the storage has an effect on Mal d 1 expression, with the increasing expression level of Mal d 1.01 isoform in most cultivars and increasing expression level of Mal d 1.02 isoform in more than half of the samples. The effect of another factor (the production system) on the level of expression cannot be clearly determined from the results. By evaluating the cultivars from different localities, significant differences in expression of gene Mal d 1 were not observed. It is concluded that various non-genetic factors may influence the expression of the Mal d 1 gene isoforms, and therefore the evaluation of allergenicity based on RNA expression is rather complicated.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
25
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
33-44
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—