Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Expression of Mal d 1 allergen genes in commercial apple cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000020" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000020 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1307.61" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1307.61</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2021.1307.61" target="_blank" >10.17660/ActaHortic.2021.1307.61</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Expression of Mal d 1 allergen genes in commercial apple cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Apple allergy is one of the most common types of food allergy. The main allergen Mal d 1 is a complex gene family of 31 loci, where each of the loci encodes a different isoallergen. Particular isoforms have varying levels of expression depending on many factors, both genetic and environmental. Here, the isoform expression of Mal d 1.01, Mal d 1.02, Mal d 1.06A, and Mal d 1.06B was studied. Differences in the expression of individual isoforms were evaluated, based on cultivar, pomology, origin, packaging, and quality grades. Furthermore, the differences between the expression of allergen genes in the fruit skin and the fruit flesh were evaluated. Relative gene expression was used as an evaluation method. The results show predominant expression of isoforms Mal d 1.01 and Mal d 1.02. Cultivars with highly expressed allergen genes include 'Golden Delicious' and 'Jonagold', on the other hand, low levels of expression were found in 'Modi'. Our findings also suggest that the fruit skin has higher allergenicity than the fruit flesh and the factors such as storage duration, storage method, fruit handling, packing, quality grades, and pathogenesis associated with defensive reactions of the fruit under unfavorable conditions cause higher expression of allergen genes. Our research presents a unique work because it involved a comprehensive approach assessing many factors related to fruit production, transportation, storage, and sales which could affect allergen gene expression.

  • Název v anglickém jazyce

    Expression of Mal d 1 allergen genes in commercial apple cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Apple allergy is one of the most common types of food allergy. The main allergen Mal d 1 is a complex gene family of 31 loci, where each of the loci encodes a different isoallergen. Particular isoforms have varying levels of expression depending on many factors, both genetic and environmental. Here, the isoform expression of Mal d 1.01, Mal d 1.02, Mal d 1.06A, and Mal d 1.06B was studied. Differences in the expression of individual isoforms were evaluated, based on cultivar, pomology, origin, packaging, and quality grades. Furthermore, the differences between the expression of allergen genes in the fruit skin and the fruit flesh were evaluated. Relative gene expression was used as an evaluation method. The results show predominant expression of isoforms Mal d 1.01 and Mal d 1.02. Cultivars with highly expressed allergen genes include 'Golden Delicious' and 'Jonagold', on the other hand, low levels of expression were found in 'Modi'. Our findings also suggest that the fruit skin has higher allergenicity than the fruit flesh and the factors such as storage duration, storage method, fruit handling, packing, quality grades, and pathogenesis associated with defensive reactions of the fruit under unfavorable conditions cause higher expression of allergen genes. Our research presents a unique work because it involved a comprehensive approach assessing many factors related to fruit production, transportation, storage, and sales which could affect allergen gene expression.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40400 - Agricultural biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Acta Horticulturae, XV EUCARPIA Symposium on Fruit Breeding and Genetics

  • ISBN

  • ISSN

    0567-7572

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    405 - 410

  • Název nakladatele

    ISHS

  • Místo vydání

    Leuven

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    3. 6. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000948137200060