Genová exprese alergenu Mal d 1 v plodech jabloní
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000058" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000058 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Genová exprese alergenu Mal d 1 v plodech jabloní
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zaobírá hodnocením genové exprese alergenu Mal d 1 v plodech čtyř různých odrůd jabloní. K analýzám kvantifikace genové exprese všech 31 isoforem alergenu Mal d 1 bylo využito metody sekvenování nové generace (NGS) pomocí sekvenačního zařízení Ion PGM™ (ThermoFisher Scientific). Nejvyšší exprese byla nalezená u isoforem Mal d 1.01 a Mal d 1.02 což odpovídalo expresi měřené pomocí real-time PCR a je v souladu s publikovanými výsledky. Naše výsledky tedy naznačují, že použití technologie NGS pro stanovení genové exprese alergenů Mal d 1 je možné. I přesto, že isoformy Mal d 1.01 a Mal d 1.02 jsou nejvíce exprimované, isoformy s nižší expresí mohou také hrát důležitou roli v alergenicitě různých odrůd jablek. Jedná se o příspěvek ve sborníku z konference Mladí vedci – Bezpečnosť potravinového reťazca konaného 21.-22.11.2019 v Bratislavě.
Název v anglickém jazyce
Gene expression of the Mal d 1 allergen in apple fruits
Popis výsledku anglicky
The article deals with evaluation of gene expression of the Mal d 1 allergen in fruits of four different apple cultivars. A new generation sequencing (NGS) method using the Ion PGM™ sequencing device (ThermoFisher Scientific) was used to quantify the gene expression of all 31 Mal d 1 isoforms. The highest expression was found in the Mal d 1.01 and Mald 1.02 isoforms which corresponded to the expression measured by real-time PCR and is consistent with the published results. Our results therefore suggest that the use of NGS technology to determine the gene expression of Mal d 1 allergens is possible. Although the isoforms Mal d 1.01 and Mal d 1.02 are most expressed, isoforms with lower expression may also play an important role in the allergenicity of various apple cultivars. This is a contribution in the proceedings of the conference Young Scientists - Food Chain Safety held on 21-22 November 2019 in Bratislava.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů