Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

NIR Spectroscopy - a new method of determining fruit quality

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000074" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000074 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    NIR Spektrometria – nová metóda stanovenia kvality ovocia

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Producenti ovocia aj konzumenti kladú čoraz viac dôraz na kvalitné plodov. Jedným zo zásadných parametrov ich kvality je aj určenie správneho stupňa zrelosti plodov, ktorý sa môže líšiť podľa ich spôsobu využitia. Na stanovenie stupňa zrelosti ovocia sa používajú rôzne metódy alebo postupy. Často je určenie založené len na skúsenostiach pestovateľov, miere vyfarbenia plodov, jednoduchosti odlúčenia ovocie od plodonošači chuťovom zhodnotení. Pre presnejšie určenie sa využíva napríklad vykonanie škrobového testu alebo rozbory pre stanovenie vnútorných parametrov ovocie. Avšak všetky tieto postupy sú deštruktívne a dochádza nimi k znehodnoteniu ovocia. Preto sa vyvíja metóda pre nedeštruktívne určovanie stupňa zrelosti pomocou NIR spektrometrie. Sady a vinice. 2018, 13(5–6): 26–27. ISSN 1336–7684.

  • Název v anglickém jazyce

    NIR Spectroscopy - a new method of determining fruit quality

  • Popis výsledku anglicky

    Producers and consumers have put more and more emphasis on quality fruits. One of the key parameters of their quality is the determination of the correct degree of ripeness of the fruits, which may vary according to their use. Different methods or procedures are used to determine the degree of maturity of the fruit. Often, the determination is based only on the experience of the growers, the degree of coloration of the fruits, the simplicity of fruiting the fruits of the fruit-eaters of the taste buds. For more precise determination, for example, a starch test or assays for determining internal fruit parameters are used. However, all these processes are destructive and fruit degradation occurs. Therefore, a method for non-destructive determination of maturation by NIR spectrometry is developed.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů