Možnost využití NIR spektrometrie pro určování stupně zralosti jablek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000072" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000072 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnost využití NIR spektrometrie pro určování stupně zralosti jablek
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita ovoce je určována na základě jeho velikosti, barvy, pevnosti dužniny, chuti, obsahu pevných rozpustných látek a kyselosti. Ovoce je potřebné sklízet v optimálním stupni fyziologické zralosti, tak aby byla jejich kvalita zaručena i po dobu skladování. Stanovení všech výše uvedených parametrů je prováděno klasickými destruktivními metodami, jejichž velkou nevýhodou je zdlouhavé měření, znehodnocení testovaných plodů, použití drahých chemikálií a mnoho manuální práce. Proto se rozvíjejí rychlé analytické metody, jako je například optická spektroskopie. NIR spektrometrie neboli spektrometrie v blízké infračervené oblasti („near-infrared spektroscopy“), využívající oblast vlnových délek 800-2500 nm resp. vlnočtů 12500-4000 cm-1 , se už v současnosti využívá v mnoha oblastech průmyslu včetně potravinářského. Ze získaných NIR spekter a dat z klasických destruktivních metod byl sestaven model schopný předpovídat obsah testovaných látek v ovoci nedestruktivně. V rámci práce bylo testováno určování obsahu pevných rozpustných látek (refrakce), pevnost dužniny, pH a kyselosti. Na základě zjištění zmíněných vnitřních parametrů daného ovoce lze určovat jeho zralost.
Název v anglickém jazyce
Possibility od using NIR spectroscopy for determining maturation degree of apples
Popis výsledku anglicky
The quality of the fruit is determined by its size, color, pulp strength, taste, solid soluble content and acidity. Fruit needs to be harvested at the optimum level of physiological maturity so that it is guaranteed even during storage. Determination of all the above parameters is done by classical destructive methods, which have the great disadvantage of lengthy measurement, degradation of tested fruits, use of expensive chemicals and many manual work. Therefore, rapid analytical methods such as optical spectroscopy are being developed. NIR spectroscopy (near infrared spectroscopy) using a wavelength range of 800-2500 nm, respectively. wavelengths 12500-4000 cm-1, is already being used in many areas of industry including food. From the obtained NIR spectra and data from classical destructive methods, a model was constructed to predict the content of test substances in fruit non-destructively. The determination of the content of solid soluble substances (refraction), pulp strength, pH and acidity was tested. Based on the findings of the internal parameters of the given fruit, its maturity can be determined.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů