Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnost využití NIR spektrometrie pro určování stupně zralosti jablek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F18%3AN0000072" target="_blank" >RIV/25271121:_____/18:N0000072 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnost využití NIR spektrometrie pro určování stupně zralosti jablek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita ovoce je určována na základě jeho velikosti, barvy, pevnosti dužniny, chuti, obsahu pevných rozpustných látek a kyselosti. Ovoce je potřebné sklízet v optimálním stupni fyziologické zralosti, tak aby byla jejich kvalita zaručena i po dobu skladování. Stanovení všech výše uvedených parametrů je prováděno klasickými destruktivními metodami, jejichž velkou nevýhodou je zdlouhavé měření, znehodnocení testovaných plodů, použití drahých chemikálií a mnoho manuální práce. Proto se rozvíjejí rychlé analytické metody, jako je například optická spektroskopie. NIR spektrometrie neboli spektrometrie v blízké infračervené oblasti („near-infrared spektroscopy“), využívající oblast vlnových délek 800-2500 nm resp. vlnočtů 12500-4000 cm-1 , se už v současnosti využívá v mnoha oblastech průmyslu včetně potravinářského. Ze získaných NIR spekter a dat z klasických destruktivních metod byl sestaven model schopný předpovídat obsah testovaných látek v ovoci nedestruktivně. V rámci práce bylo testováno určování obsahu pevných rozpustných látek (refrakce), pevnost dužniny, pH a kyselosti. Na základě zjištění zmíněných vnitřních parametrů daného ovoce lze určovat jeho zralost.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibility od using NIR spectroscopy for determining maturation degree of apples

  • Popis výsledku anglicky

    The quality of the fruit is determined by its size, color, pulp strength, taste, solid soluble content and acidity. Fruit needs to be harvested at the optimum level of physiological maturity so that it is guaranteed even during storage. Determination of all the above parameters is done by classical destructive methods, which have the great disadvantage of lengthy measurement, degradation of tested fruits, use of expensive chemicals and many manual work. Therefore, rapid analytical methods such as optical spectroscopy are being developed. NIR spectroscopy (near infrared spectroscopy) using a wavelength range of 800-2500 nm, respectively. wavelengths 12500-4000 cm-1, is already being used in many areas of industry including food. From the obtained NIR spectra and data from classical destructive methods, a model was constructed to predict the content of test substances in fruit non-destructively. The determination of the content of solid soluble substances (refraction), pulp strength, pH and acidity was tested. Based on the findings of the internal parameters of the given fruit, its maturity can be determined.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů