Charakter plodů perspektivních odrůd třešní
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000106" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000106 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakter plodů perspektivních odrůd třešní
Popis výsledku v původním jazyce
V letech 2017 a 2018 bylo hodnoceno celkem 31 odrůd třešní z hlediska jejich pevnosti (index 1 -100), cukernatosti (°Brix), velikosti (šířka v mm) a hmotnosti (g). Plody byly hodnoceny ve výsadbách ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích. V roce 2018 se plody vyznačovaly menší pevností (60,0) než v roce 2017 (63,9). Nejvyšší pevnost byla zaznamenána u odrůdy ´Tamara´ v roce 2017 (82,7). V roce 2017 byly plody výrazně sladší (19,5 °Brix) než v roce 2018 (16,5 °Brix). Nejvyšší cukernatost byla zaznamenána v roce 2017 u odrůdy ´Vanda´ (23,5 °Brix). Šířka plodů byla vyšší v roce 2017 – 27,0 mm než v roce 2018 – 26,3 mm. Největší plody z hlediska jejich šířky byly zaznamenány v roce 2017 u odrůdy ´Tamara´ (29,7 mm). V roce 2017 (průměr 10,7 g) měly plody větší hmotnost než v roce 2018 (průměr 9,0 g). Největší hmotnost byla zaznamenána u odrůdy ´Horka´ v roce 2017 (12,9 g). V roce 2018 byly výnosy výrazně větší než v roce 2017. Meziroční rozdíly lze vysvětlit velmi teplým a suchým počasím v roce 2018 a poškozením mrazem v době kvetení stromů v roce 2017.
Název v anglickém jazyce
Fruit characteristics of perspective cherry cultivars
Popis výsledku anglicky
Totally 31 sweet cherry cultivars were evaluated for their fruit characteristics as firmness (index 1 -100), sugar content (° Brix), size (width in mm) and weight (g) in the years 2017 and 2018. Fruits were evaluated in plantings at the Research and Breeding Institute of Pomology at location Holovousy. Fruits were characterized by a lower firmness (60.0) in 2018 than in 2017 (63.9). The highest firmness was recorded for cultivar ´Tamara´ in 2017 (82.7). Fruit were significantly sweeter (19.5 ° Brix) in 2017 than in 2018 (16.5 ° Brix). The highest sugar content was recorded in 2017 for the variety ´Vanda´ (23.5 ° Brix). Size of the fruit was higher in 2017 - 27.0 mm than in 2018 - 26.3 mm. The largest fruits were recorded in 2017 for cultivar ´Tamara´ (29.7 mm). Higher fruit weight was recorded in 2017 (average 10.7 g) than in 2018 (average 9.0 g). The highest weight was recorded for ´Horka´ in 2017 (12.9 g). Year-on-year differences can be explained by unusually warm and dry weather in 2018 and by the frost damage during tree flowering in 2017.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
48-51
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—