Nová metoda identifikace genotypu PavMYB10.1 zodpovědného za barvu plodu třešní
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000134" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000134 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nová metoda identifikace genotypu PavMYB10.1 zodpovědného za barvu plodu třešní
Popis výsledku v původním jazyce
Barva slupky patří u třešní mezi velmi významný kvalitativní znak. Pro účely šlechtění je tedy dobré znát genotyp, který stojí za konkrétním projevem tohoto znaku. Na základě známé genetické informace je možné vyvinout molekulární markery, díky kterým můžeme už z prvních listů potomstva cíleného křížení určit, jakou barvu budou mít plody. Určování genotypu se u barvy třešní doposud provádělo klonováním a sekvenačně, protože translační faktor PavMYB10.1 zodpovědný za barvu plodu u třešní patří do genové rodiny MYB, která se obtížně analyzuje pouze pomocí PCR. Tento postup je však časově a finančně dosti náročný, proto jsme se rozhodli celý proces zjednodušit využitím metody alelické diskriminace pomocí real-time PCR. Tato metoda dokáže velmi rychle a spolehlivě determinovat genotypy PavMYB10.1 a u homozygotních genotypů je možné přesně určit barvu plodu dané odrůdy či hybridu. Námi optimalizovaná metoda je tedy využitelná v procesu MAS (selekce pomocí molekulárních markerů).
Název v anglickém jazyce
A new method for the identification of PavMYB10.1 genotype responsible for a sweet cherry fruit colour
Popis výsledku anglicky
The colour of the skin is one of the most significant qualitative trait of cherries. Therefore, for breeding purposes, it is good to know the genotype that underlies a specific manifestation of this trait. Based on the known genetic information it is possible to develop molecular markers, thanks to which we can determine the skin fruit colour from the first leaves of the offspring of the targeted crossing. Skin colour genotype determination has so far been carried out by cloning and sequencing because the translation factor PavMYB10.1 responsible for the cherry fruit colour belongs to the MYB gene family that is hard to analyse by PCR only. However, this procedure is quite time-consuming and expensive, so we decided to simplify the process by using real-time PCR allelic discrimination. This method can determine PavMYB10.1 genotypes very quickly and reliably and in homozygous genotypes it is possible to accurately determine the fruit skin colour of a certain cultivar or hybrid. This new method is therefore applicable in the process of MAS (marker assisted selection).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1608" target="_blank" >LO1608: Výzkumné ovocnářské centrum</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
26
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
217-225
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—