Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Content of major phenolic compounds in apples: Benefits of ultra-low oxygen conditions in long-term storage

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F20%3AN0000122" target="_blank" >RIV/25271121:_____/20:N0000122 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11160/20:10413872

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157520305809" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157520305809</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2020.103587" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2020.103587</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Content of major phenolic compounds in apples: Benefits of ultra-low oxygen conditions in long-term storage

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of ultra-low oxygen (ULO) conditions applied during long-term storage of apples to preserve content of phenolic compounds has been studied. Contents of phenolics including gallic acid, chlorogenic acid, epicatechin, quercitrin, rutin, phloridzin, and phloretin in ten apple cultivars were determined immediately after the harvest and their changes monitored after three, five, and seven months storage in a cooled warehouse and under ULO conditions. Fast HPLC separation with UV detection using core-shell C18 column and gradient elution was applied. Different apple cultivars were tested and statistical analysis performed based on multiple hypothesis t-test with p-value cut-off adjusted by Holm-Bonferroni method. Principal component analysis was applied to further support the observations. Our results proved the benefits of ULO storage conditions for cultivars intended for longer storage. However, ULO storage conditions did not have a significant effect during short-term storage. Most of the cultivars bred for short-term storage stored in cooled or ULO conditions did not exhibit any statistical difference in the phenolics content.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of major phenolic compounds in apples: Benefits of ultra-low oxygen conditions in long-term storage

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of ultra-low oxygen (ULO) conditions applied during long-term storage of apples to preserve content of phenolic compounds has been studied. Contents of phenolics including gallic acid, chlorogenic acid, epicatechin, quercitrin, rutin, phloridzin, and phloretin in ten apple cultivars were determined immediately after the harvest and their changes monitored after three, five, and seven months storage in a cooled warehouse and under ULO conditions. Fast HPLC separation with UV detection using core-shell C18 column and gradient elution was applied. Different apple cultivars were tested and statistical analysis performed based on multiple hypothesis t-test with p-value cut-off adjusted by Holm-Bonferroni method. Principal component analysis was applied to further support the observations. Our results proved the benefits of ULO storage conditions for cultivars intended for longer storage. However, ULO storage conditions did not have a significant effect during short-term storage. Most of the cultivars bred for short-term storage stored in cooled or ULO conditions did not exhibit any statistical difference in the phenolics content.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of food composition and analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    92

  • Číslo periodika v rámci svazku

    září 2020

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    103587

  • Kód UT WoS článku

    000554847700042

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85087476837