Význam a monitoring vybraných fenolických sloučenin v plodech jabloní s ohledem na různé podmínky skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F17%3AN0000071" target="_blank" >RIV/25271121:_____/17:N0000071 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam a monitoring vybraných fenolických sloučenin v plodech jabloní s ohledem na různé podmínky skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Byla vyvinuta metoda pro HPLC stanovení fenolických sloučenin - kyseliny galové, kyseliny chlorogenové, epikatechinu, kvercitrinu, rutinu, floridzinu a floretinu v čerstvých a skladovaných plodech jabloní. Separace byla provedena za následujících podmínek: 150 x 4,6 mm, C18 kolona Kinetex, naplněná částicemi s porézním povrchem 5 μm, gradientová eluce s mobilní fází začínající na 95% vodné složce (pH 2,8) a 5% acetonitrilu, průtok 1 ml min-1, dávkovaný objem 10 μl a UV detekce při 255, 280, 320 a 365 nm. Byly monitorovány a srovnávány hladiny fenolických sloučenin v čerstvém rostlinném materiálu a po 3, 5 a 7 měsících skladování v podmínkách chlazeného skladu a skladu s řízenou atmosférou (ULO). Byly analyzovány extrakty homogenizovaných plodů v metanolu s přídavkem 0,1% kyseliny octové za účelem stabilizace fenolických látek. Sloučeniny nejvíce citlivé na podmínky skladování byly identifkovány jako kyselina chlorogenová a epikatechin. Naproti tomu bylo zjištěno, že kvercitrin a rutin vykazují vyšší stabilitu. Kultivary, které si nejlépe uchovávají obsah fenolických sloučenin, byly ´Gala´, ´Angold´, ´Lady Sylvia´, ´Meteor´ a ´Rucla´.
Název v anglickém jazyce
Importance and monitoring of selected phenolic compounds in apples with regard to the different storage conditions
Popis výsledku anglicky
The HPLC determination of phenolic compounds gallic acid, chlorogenic acid, epicatechin, quercitrin, rutin, phloridzin, and phloretin in nine fresh and stored cultivars of apples will be described. Separation was carried out using following conditions: 150 x 4.6 mm, C18 Kinetex column packed with core-shell 5 μm particles, gradient elution with mobile phase starting at 95% aqueous component (pH 2.8) and 5% acetonitrile, flow rate 1 ml min-1, injection volume of 10 μl, and UV detection at 255, 280, 320, and 365 nm. Levels of phenolic compounds in original plant material and afer 3, 5 and 7 months of storage in cooled and ultralow oxygen (ULO) conditions were monitored and compared. Extracts of homogenized apples in methanol with 0.1% of acetic acid to stabilize the phenolic substances were analyzed. Compounds most sensitive to storage conditions were identifed as chlorogenic acid and epicatechin. In contrast, quercitrin and rutin were identifed as exhibiting higher stability. The cultivars best preserving content of phenolic compounds were ´Gala´, ´Angold´, ´Lady Sylvia´, ´Meteor´, and ´Rucla´.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
0231-6900
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
25
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
15-22
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—