Monitoring vybraných fenolických sloučenin v plodech jabloní s ohledem na různé podmínky skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F19%3AN0000037" target="_blank" >RIV/25271121:_____/19:N0000037 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Monitoring vybraných fenolických sloučenin v plodech jabloní s ohledem na různé podmínky skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Byla vyvinuta HPLC metoda pro stanovení fenolických látek - gallové kyseliny, chlorogenové kyseliny, epikatechinu, kvercitrinu, rutinu, floridzinu a floretinu v čerstvých a skladovaných plodech 9 odrůd jabloní. Separace probíhala za daných podmínek: 150 x 4.6 mm, C18 Kinetex kolona s core-shell 5 µm částicemi, gradientová eluce s mobilní fází začínající na 95% vodné fázi (pH 2.8) a 5% acetonitrilu, průtoková rychlost 1 ml min-1, objem nástřiku 10 µl, UV detekce při 255, 280, 320 a 365 nm. Hladiny fenolických sloučenin byly stanovovány a porovnány po 3, 5 a 7 měsících skladování v chlazeném skladu a v atmosféře se sníženou hladinou kyslíku (ULO). Byly analyzovány extrakty homogenizovaných jablek v methanolu s 0,1% kyseliny octové pro stabilizaci fenolických látek. Sloučeniny nejcitlivější na podmínky skladování byly kyselina chlorogenová a epikatechin. Naproti tomu kvercitrin a rutin vykazovaly vyšší stabilitu. Odrůdy, které nejlépe uchovávají obsah fenolových sloučenin byly ´Gala´, ´Angold´, ´Silvia Silvia´, ´ Meteor´a ´Rucla´. Článek ve sborníku, Ingrovy dny 2019, Brno, Mendelu.
Název v anglickém jazyce
Monitoring of selected phenolic compounds in apples with regard to the different storage conditions
Popis výsledku anglicky
The HPLC method has been developed for the determination of phenolic compounds gallic acid, chlorogenic acid, epicatechin, quercitrin, rutin, phloridzin, and phloretin in nine fresh and stored cultivars of apples. Separation was carried out using following conditions: 150 x 4.6 mm, C18 Kinetex column packed with core-shell 5 µm particles, gradient elution with mobile phase starting at 95% aqueous component (pH 2.8) and 5% acetonitrile, flow rate 1 ml min-1, injection volume of 10 µl, and UV detection at 255, 280, 320, and 365 nm. Levels of phenolic compounds in original plant material and afer 3, 5 and 7 months of storage in cooled and ultralow oxygen (ULO) conditions were monitored and compared. Extracts of homogenized apples in methanol with 0.1% of acetic acid to stabilize the phenolic substances were analyzed. Compounds most sensitive to storage conditions were identifed as chlorogenic acid and epicatechin. In contrast, quercitrin and rutin exhibited higher stability. The cultivars best preserving content of phenolic compoundswere ´Gala´, ´Angold´, ´Lady Silvia´, ´Meteor´, and ´Rucla´. Article in Proceedings, Ingrovy dny 2019, Brno, Mendelu.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů