Efekt dlouhodobého skladování meruněk na změny v obsahu reziduí pesticidů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000101" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000101 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/05/5-Final_-Knapova_VPO-27_1_21.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/05/5-Final_-Knapova_VPO-27_1_21.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Efekt dlouhodobého skladování meruněk na změny v obsahu reziduí pesticidů
Popis výsledku v původním jazyce
Pesticidy a jejich rezidua patří k široké škále látek, které mohou kontaminovat potraviny. Proto jsme studovali vliv dynamiky redukce obsahu vybraných reziduí v plodech meruněk v kombinaci s různými technologiemi dlouhodobého skladování, tedy v atmosféře s nízkou hladinou kyslíku, ve skladovacích sáčcích s modifikovanou atmosférou, jakož i po posklizňovém ošetření účinnou látkou 1-methylcyklopropen či ozonem. Sledovali jsme obsah reziduí kombinovaných účinných látek acetamiprid, thiacloprid, pirimicarb, fenpyrazamine, myclobutanil, boscalid, fenhexamid, pyraclostrobin a trifloxystrobin. V žádné z variant nedošlo k překročení maximálních limitů reziduí pesticidů. Posklizňové ošetření ozonem u meruněk způsobuje účinnější degradaci pesticidů během skladování. Jako další efektivní typy skladování lze doporučit skladování v obalech s modifikovanou atmosférou a použití přípravku s účinnou látkou 1-methylcyklopropen. Obsahy boscalidu a pirimicarbu vykazovaly statisticky významné rozdíly mezi testovanými technologiemi skladování. Statisticky významný rozdíl byl pozorován při skladování v podmínkách s nízkou hladinou kyslíku a v obalech s modifikovanou atmosférou, ve kterých byly naměřeny nižší hladiny reziduí pesticidů.
Název v anglickém jazyce
Effect long-term storage of apricots on reduction in pesticide residues levels
Popis výsledku anglicky
Pesticides and their residues fell in a wide range of substances that can contaminate food. We studied the effect on dynamics of reduction in content of residues of selected pesticides in apricot fruits related to various long-term storage technologies comprising low oxygen atmosphere, storage in bags with modified atmosphere, post-harvest treatment with 1-methylcyclopropene and ozone. We monitored contents of the combined active substances including acetamiprid, thiacloprid, pirimicarb, fenpyrazamine, myclobutanil, boscalid, fenhexamide, pyraclostrobin and trifloxystrobin. None of the variants exceeded the maximum residue levels. Postharvest ozone treatment of apricots causes more efficient degradation of pesticides during storage. Other effective types of storage include storage in modified atmosphere bags and the using of the active compound 1-methylcyclopropene. The contents of boscalid and pirimicarb exhibited statistically significant differences among the tested storage technologies. A statistically significant difference was observed after storing under low oxygen conditions and in bags with modified atmosphere where lower levels of pesticide residues were measured.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TH02030223" target="_blank" >TH02030223: Inovace integrované ochrany peckovin ve vztahu ke způsobu skladování a obsahu reziduí pesticidů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
2695-1347
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
55-66
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—