Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of storage conditions on content of pesticide residues in sweet cherries

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000117" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000117 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11160/22:10443776

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590157521000730" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590157521000730</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.fochx.2021.100185" target="_blank" >10.1016/j.fochx.2021.100185</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of storage conditions on content of pesticide residues in sweet cherries

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dynamics of pesticides decomposition in sweet cherry fruits at different technologies of long-term storage, ultralow oxygen and modifed atmosphere packing, and after post-harvesting application of 1-methylcyclopropen and ozone has been studied. We assumed that type of pesticide and fruit storage conditions may have a profound effect on pesticide residues content. Therefore, levels of residues after applying combinations of active ingredients including acetamiprid, boscalid, cyprodinil, fenhexamid, fenpyrazamine, fludioxonil, fluopyram, pyraclostrobin, pirimicarb, tebuconazole, thiacloprid, and trifloxystrobin were monitored. We found these contents below tolerated maximum residue limits when applied at recommended times and depended on period prior to withdrawal. Low contents of acetamiprid, boscalid, fenpyrazamine, thiacloprid, pirimicarb, and fludioxonil were found when fruit were stored in modifed atmosphere packages. Ozone affected degradation of tebuconazole, pyraclostrobin, and cyprodinil. However, differences between storage regimens were not statistically significant (p ≥ 0.05). Kinetic of degradation was studied with fruits stored after treatment with 1-methylcyclopropen and ozone.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of storage conditions on content of pesticide residues in sweet cherries

  • Popis výsledku anglicky

    Dynamics of pesticides decomposition in sweet cherry fruits at different technologies of long-term storage, ultralow oxygen and modifed atmosphere packing, and after post-harvesting application of 1-methylcyclopropen and ozone has been studied. We assumed that type of pesticide and fruit storage conditions may have a profound effect on pesticide residues content. Therefore, levels of residues after applying combinations of active ingredients including acetamiprid, boscalid, cyprodinil, fenhexamid, fenpyrazamine, fludioxonil, fluopyram, pyraclostrobin, pirimicarb, tebuconazole, thiacloprid, and trifloxystrobin were monitored. We found these contents below tolerated maximum residue limits when applied at recommended times and depended on period prior to withdrawal. Low contents of acetamiprid, boscalid, fenpyrazamine, thiacloprid, pirimicarb, and fludioxonil were found when fruit were stored in modifed atmosphere packages. Ozone affected degradation of tebuconazole, pyraclostrobin, and cyprodinil. However, differences between storage regimens were not statistically significant (p ≥ 0.05). Kinetic of degradation was studied with fruits stored after treatment with 1-methylcyclopropen and ozone.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10406 - Analytical chemistry

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry: X

  • ISSN

    2590-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    100185

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000788242600017

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85125922795