Výsledky degustace jablek na konci skladovací sezóny v roce 2021
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000116" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000116 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výsledky degustace jablek na konci skladovací sezóny v roce 2021
Popis výsledku v původním jazyce
Tradiční degustace odrůd jablek, která se konala ve středu 26. května 2021 v Holovousích již jako 28. v pořadí, se zúčastnilo 19 zkušených hodnotitelů. Celkem bylo anonymně v losovaném pořadí posuzováno 42 vzorků vybraných odrůd a novošlechtění, z nichž tentokrát až 29 bylo skladováno v podmínkách ULO. Kromě pěti položek dodaných z ÚEB Střížovice všechny ostatní pocházely z VŠÚO Holovousy s. r. o. Výsledné pořadí každé odrůdy bylo získáno součtem bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence a šťavnatosti dužniny, vzhledu plodu a dvojnásobku počtu bodů celkového dojmu chuti. Na prvním místě celkového pořadí se umístil vzorek novošlechtění ÚEB P 85/8 dovezený ze Střížovic. Na druhém místě bylo vyhodnoceno novošlechtění ÚEB 6581 dovezené také ze Střížovic. Na třetím místě byla hodnocena odrůda Meteor pocházející z VŠÚO Holovousy. Z položek, které nebyly skladovány v podmínkách ULO, byla nejlépe hodnocena odrůda Antopa, která se umístila 14. v celkovém pořadí.
Název v anglickém jazyce
Results of the apple tasting done at the end of the storage season in 2021
Popis výsledku anglicky
On the traditional apple tasting organised on Wednesday May 26,h 2021 at Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy Ltd., as 28th at succession, took place 19 experienced evaluators. In total were evaluated in random sequence gained by tossing 42 samples of selected cultivars and new selections from which this time 29 were stored in ULO conditions. Except 5 items supplied from the Institute of Experimental Botany Prague from workplace in Střížovice all other were from Research and Breeding Institute of Pomology Holovousy Ltd. The final order of each variety was obtained by summing of scoring for flavour, character of skin, texture and juiciness of the flesh, the fruit appearance and double value of overall impression for taste. On the first position of the total sequence of the tasting results was placed new selection ÚEB P 85/8 supplied from Střížovice. On sekond position was evaluated selection ÚEB 6581 from Střížovice, as well. The third place was osculated by cultivar Meteor form RBIP Holovousy. From items that were not stored ULO conditions was the best evaluated Antopa cultivar placed on 14th position of total order.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
20
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
48-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—