Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výsledky degustace jablek na konci skladovací sezóny v roce 2022

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000101" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000101 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výsledky degustace jablek na konci skladovací sezóny v roce 2022

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Již tradiční jarní degustace jablek se konala 25. 5. 2022 ve VŠUO Holovousy. Této degustace se zúčastnilo 42 zkušených hodnotitelů a nabídnuto jim bylo celkem 41 vzorků, přičemž 36 vzorků pocházelo z holovouských sadů a 5 vzorků poskytla stanice ÚEB Střížovice. Z celkového počtu bylo 31 vzorků skladováno v podmínkách ULO (= Ultra Low Oxygen, tj. skladovací komory s obsahem kyslíku pouze 1,2 %), zbytek v chladicích boxech. Výsledná umístění jednotlivých vzorků bylo dána výsledkem součtu bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence, šťavnatosti, celkové chuti a vzhledu. Letošní ročník vyhrálo střížovické novošlechtění UEB 5060/1 skladované metodou ULO, na druhém místě se umístila holovouská Andera (skladovaná v ULO) a třetí místo obsadil Rubelit, střížovická odrůda rovněž skladovaná v ULO boxech. Z těch vzorků, které nebyly skladovány v ULO boxech, se nejlépe umístil holovouský Meteor, a to na sedmém místě. Článek byl uveřejněn v časopise Zahradnictví 22/10 (str. 60-62)

  • Název v anglickém jazyce

    Results of the apple tasting done at the end of the storage season in 2022

  • Popis výsledku anglicky

    The already traditional spring tasting of apples took place on 25 May 2022 at the Research and Breeding Institute in Holovousy, 42 experienced evaluators took part in this tasting and were tasted in total 41 samples, while 36 samples came from Holovousy orchards and 5 samples were provided by the ÚEB Střížovice station. Of the total number, 31 samples were stored under ULO conditions (= Ultra Low Oxygen, ie storage chambers with oxygen content only 1.2%), the rest in cooling boxes. The final locations of the individual samples were given by the result of the sum of the point evaluation of the aroma, the character of the skin, flesh consistency, juiciness, overall taste and frit appearance. This year's edition was won by the novelty UEB 5060/1 bred in Střížovice, stored by the ULO method. The second best one was cultivar Andera from Holovousy (stored in ULO). As the third one Rubelit cultivar from Střížovice also stored in ULO boxes. From those samples that were not stored in ULO boxes, the cultivar Meteor from Holovousy, was the best in the final seventh place.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů