Výsledky degustace jablek na konci skladovací sezóny v roce 2022
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F22%3AN0000101" target="_blank" >RIV/25271121:_____/22:N0000101 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výsledky degustace jablek na konci skladovací sezóny v roce 2022
Popis výsledku v původním jazyce
Již tradiční jarní degustace jablek se konala 25. 5. 2022 ve VŠUO Holovousy. Této degustace se zúčastnilo 42 zkušených hodnotitelů a nabídnuto jim bylo celkem 41 vzorků, přičemž 36 vzorků pocházelo z holovouských sadů a 5 vzorků poskytla stanice ÚEB Střížovice. Z celkového počtu bylo 31 vzorků skladováno v podmínkách ULO (= Ultra Low Oxygen, tj. skladovací komory s obsahem kyslíku pouze 1,2 %), zbytek v chladicích boxech. Výsledná umístění jednotlivých vzorků bylo dána výsledkem součtu bodového hodnocení vůně, charakteru slupky, konzistence, šťavnatosti, celkové chuti a vzhledu. Letošní ročník vyhrálo střížovické novošlechtění UEB 5060/1 skladované metodou ULO, na druhém místě se umístila holovouská Andera (skladovaná v ULO) a třetí místo obsadil Rubelit, střížovická odrůda rovněž skladovaná v ULO boxech. Z těch vzorků, které nebyly skladovány v ULO boxech, se nejlépe umístil holovouský Meteor, a to na sedmém místě. Článek byl uveřejněn v časopise Zahradnictví 22/10 (str. 60-62)
Název v anglickém jazyce
Results of the apple tasting done at the end of the storage season in 2022
Popis výsledku anglicky
The already traditional spring tasting of apples took place on 25 May 2022 at the Research and Breeding Institute in Holovousy, 42 experienced evaluators took part in this tasting and were tasted in total 41 samples, while 36 samples came from Holovousy orchards and 5 samples were provided by the ÚEB Střížovice station. Of the total number, 31 samples were stored under ULO conditions (= Ultra Low Oxygen, ie storage chambers with oxygen content only 1.2%), the rest in cooling boxes. The final locations of the individual samples were given by the result of the sum of the point evaluation of the aroma, the character of the skin, flesh consistency, juiciness, overall taste and frit appearance. This year's edition was won by the novelty UEB 5060/1 bred in Střížovice, stored by the ULO method. The second best one was cultivar Andera from Holovousy (stored in ULO). As the third one Rubelit cultivar from Střížovice also stored in ULO boxes. From those samples that were not stored in ULO boxes, the cultivar Meteor from Holovousy, was the best in the final seventh place.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů