Organoleptické hodnocení odrůd a novošlechtění jablek na konci skladovací sezóny 2024
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000132" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000132 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Organoleptické hodnocení odrůd a novošlechtění jablek na konci skladovací sezóny 2024
Popis výsledku v původním jazyce
Tradiční ochutnávka dlouhodobě skladovatelných odrůd jablek proběhla v Holovousích 22. května 2024 a zúčastnilo se jí 37 zkušených degustátorů. Pozvaní experti ochutnali celkem 39 vzorků pozdně zrajících odrůd a novošlechtění na konci skladovací sezóny. Hodnocenými kategoriemi na bodové stupnici 1 – 9 byly vzhled, vůně, slupka, kyselost, konzistence, šťavnatost dužiny a celková chuť. Na prvním místě se umístila odrůda ze Střížovic Orange Crisp skladovaná v atmosféře s velmi nízkým obsahem kyslíku (ULO). Druhé místo obsadil střížovický hybrid UEB 5130/1 také ze skladovacích podmínek ULO. Na třetím místě se umístila odrůda Lyra z ULO podmínek.
Název v anglickém jazyce
Organoleptic evaluation of apple cultivars and new-breedings fruits on the end of storage season 2024
Popis výsledku anglicky
The traditional tasting of long-term storage apple varieties took place in Holovousy on May 22, 2024 and was attended by 37 experienced tasters. The invited experts tasted a total of 39 samples of late-ripening varieties and new breeding at the end of the storage season. The categories evaluated on a 1-9 point scale were appearance, aroma, skin, acidity, consistency, juiciness of the pulp and overall taste. The first place went to the Střížovice Orange Crisp variety stored in an atmosphere with a very low oxygen content (ULO). The second place was taken by the Střížovice hybrid UEB 5130/1 also from ULO storage conditions. The third place went to the Lyra variety from ULO conditions.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
VŠUO Holovousy
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
37
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce