Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Organoleptické hodnocení odrůd a novošlechtění jablek na konci skladovací sezóny 2024

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000132" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000132 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Organoleptické hodnocení odrůd a novošlechtění jablek na konci skladovací sezóny 2024

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tradiční ochutnávka dlouhodobě skladovatelných odrůd jablek proběhla v Holovousích 22. května 2024 a zúčastnilo se jí 37 zkušených degustátorů. Pozvaní experti ochutnali celkem 39 vzorků pozdně zrajících odrůd a novošlechtění na konci skladovací sezóny. Hodnocenými kategoriemi na bodové stupnici 1 – 9 byly vzhled, vůně, slupka, kyselost, konzistence, šťavnatost dužiny a celková chuť. Na prvním místě se umístila odrůda ze Střížovic Orange Crisp skladovaná v atmosféře s velmi nízkým obsahem kyslíku (ULO). Druhé místo obsadil střížovický hybrid UEB 5130/1 také ze skladovacích podmínek ULO. Na třetím místě se umístila odrůda Lyra z ULO podmínek.

  • Název v anglickém jazyce

    Organoleptic evaluation of apple cultivars and new-breedings fruits on the end of storage season 2024

  • Popis výsledku anglicky

    The traditional tasting of long-term storage apple varieties took place in Holovousy on May 22, 2024 and was attended by 37 experienced tasters. The invited experts tasted a total of 39 samples of late-ripening varieties and new breeding at the end of the storage season. The categories evaluated on a 1-9 point scale were appearance, aroma, skin, acidity, consistency, juiciness of the pulp and overall taste. The first place went to the Střížovice Orange Crisp variety stored in an atmosphere with a very low oxygen content (ULO). The second place was taken by the Střížovice hybrid UEB 5130/1 also from ULO storage conditions. The third place went to the Lyra variety from ULO conditions.

Klasifikace

  • Druh

    W - Uspořádání workshopu

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Místo konání akce

    VŠUO Holovousy

  • Stát konání akce

    CZ - Česká republika

  • Datum zahájení akce

  • Datum ukončení akce

  • Celkový počet účastníků

    37

  • Počet zahraničních účastníků

  • Typ akce podle státní přísl. účastníků

    CST - Celostátní akce