Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Organoleptické hodnocení odrůd a novošlechtění jablek na konci skladovací sezóny 2023

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000105" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000105 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Organoleptické hodnocení odrůd a novošlechtění jablek na konci skladovací sezóny 2023

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tradiční ochutnávka dlouhodobě skladovatelných odrůd jablek proběhla v Holovousích 25. května 2023 a zúčastnilo se jí 38 zkušených degustátorů. Pozvaní experti ochutnali celkem 39 vzorků pozdně zrajících odrůd a novošlechtění na konci skladovací sezóny. Hodnocenými kategoriemi na bodové stupnici 1 – 9 byly vzhled, vůně, slupka, kyselost, konzistence, šťavnatost dužiny a celková chuť. Na prvním místě se umístila odrůda ze Střížovic Rubelit skladovaná v atmosféře s velmi nízkým obsahem kyslíku (ULO). Druhé místo obsadil střížovický hybrid UEB 5060/1 také ze skladovacích podmínek ULO. Na třetím místě se umístil hybrid z VŠÚO Holovousy HL 1282 z ULO podmínek. Tento hybrid vznikl křížením odrůd Rubinola a Meteor. Holovouský hybrid HL 1282 se umístil i na pátém místě, skladovaný však byl v běžných chladírenských podmínkách. To je výhodné pro pěstitele, kteří by pak nemuseli investovat do budování a provozu energeticky náročných ULO skladů.

  • Název v anglickém jazyce

    Organoleptic evaluation of apple cultivars and new-breedings fruits on the end of storage season 2023

  • Popis výsledku anglicky

    The traditional tasting of long-term storable apple varieties took place in Holovousy on May 25, 2023 and was attended by 38 experienced tasters. The invited experts tasted a total of 39 samples of late-ripening varieties and new breedings at the end of the storage season. The evaluated categories on a 1-9 point scale were appearance, aroma, skin, acidity, consistency, juiciness of the pulp and overall taste. The variety from Střížovice Rubelit, stored in an atmosphere with an ultra-low oxygen content (ULO), took first place. The second place was taken by the hybrid UEB 5060/1 from Střižovice, also from ULO storage conditions. In third place was the hybrid from VŠÚO Holovousy HL 1282 from ULO conditions. This hybrid was created by crossing the Rubinola and Meteor varieties. The Holovous hybrid HL 1282 was also placed in fifth place, but it was stored in normal cold storage conditions. This might be advantageous for growers, who would then not have to invest in building and operating energy-intensive ULO warehouses.

Klasifikace

  • Druh

    W - Uspořádání workshopu

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Místo konání akce

    VŠUO Holovousy

  • Stát konání akce

    CZ - Česká republika

  • Datum zahájení akce

  • Datum ukončení akce

  • Celkový počet účastníků

    38

  • Počet zahraničních účastníků

  • Typ akce podle státní přísl. účastníků

    CST - Celostátní akce