Organoleptické hodnocení odrůd a novošlechtění jablek na konci skladovací sezóny 2023
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000105" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000105 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Organoleptické hodnocení odrůd a novošlechtění jablek na konci skladovací sezóny 2023
Popis výsledku v původním jazyce
Tradiční ochutnávka dlouhodobě skladovatelných odrůd jablek proběhla v Holovousích 25. května 2023 a zúčastnilo se jí 38 zkušených degustátorů. Pozvaní experti ochutnali celkem 39 vzorků pozdně zrajících odrůd a novošlechtění na konci skladovací sezóny. Hodnocenými kategoriemi na bodové stupnici 1 – 9 byly vzhled, vůně, slupka, kyselost, konzistence, šťavnatost dužiny a celková chuť. Na prvním místě se umístila odrůda ze Střížovic Rubelit skladovaná v atmosféře s velmi nízkým obsahem kyslíku (ULO). Druhé místo obsadil střížovický hybrid UEB 5060/1 také ze skladovacích podmínek ULO. Na třetím místě se umístil hybrid z VŠÚO Holovousy HL 1282 z ULO podmínek. Tento hybrid vznikl křížením odrůd Rubinola a Meteor. Holovouský hybrid HL 1282 se umístil i na pátém místě, skladovaný však byl v běžných chladírenských podmínkách. To je výhodné pro pěstitele, kteří by pak nemuseli investovat do budování a provozu energeticky náročných ULO skladů.
Název v anglickém jazyce
Organoleptic evaluation of apple cultivars and new-breedings fruits on the end of storage season 2023
Popis výsledku anglicky
The traditional tasting of long-term storable apple varieties took place in Holovousy on May 25, 2023 and was attended by 38 experienced tasters. The invited experts tasted a total of 39 samples of late-ripening varieties and new breedings at the end of the storage season. The evaluated categories on a 1-9 point scale were appearance, aroma, skin, acidity, consistency, juiciness of the pulp and overall taste. The variety from Střížovice Rubelit, stored in an atmosphere with an ultra-low oxygen content (ULO), took first place. The second place was taken by the hybrid UEB 5060/1 from Střižovice, also from ULO storage conditions. In third place was the hybrid from VŠÚO Holovousy HL 1282 from ULO conditions. This hybrid was created by crossing the Rubinola and Meteor varieties. The Holovous hybrid HL 1282 was also placed in fifth place, but it was stored in normal cold storage conditions. This might be advantageous for growers, who would then not have to invest in building and operating energy-intensive ULO warehouses.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
VŠUO Holovousy
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
38
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce