Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tradiční degustace zimních odrůd a novošlechtění jablek 2023

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000110" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000110 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vsuo.cz/cs/aktuality/seznam-aktualit/zimni-degustace-jablek-2023" target="_blank" >https://www.vsuo.cz/cs/aktuality/seznam-aktualit/zimni-degustace-jablek-2023</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tradiční degustace zimních odrůd a novošlechtění jablek 2023

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tradiční degustace jablek se uskutečnila na VŠÚO Holovousy dne 26. ledna 2023. Organoleptického hodnocení se zúčastnilo 54 hodnotitelů z řad ovocnářů, zahrádkářů, šlechtitelů, zástupců ÚKZÚZ, zaměstnanců VŠÚO i studentů střední odborné školy. V rámci degustace bylo hodnoceno 40 vzorků vybraných odrůd a novošlechtění jablek, které pocházely z genofondů a šlechtitelských programů VŠÚO Holovousy i od soukromých šlechtitelů. Většina hodnocených vzorků byla skladována v běžné chladírně při teplotě + 2°C, ale zařazeno bylo také několik vzorků skladovaných v podmínkách ULO. Vzorky byly hodnoceny z hlediska vůně, slupky, konzistence dužniny, šťavnatosti, celkové chuti a vzhledu. Zjišťovány byly také rozdíly v hodnocení dle věkových kategorií účastníků. Nejlépe bylo hodnoceno novovošlechtění HL 1282 z VŠÚO Holovousy a odrůda Jonaprince, dále novošlechtění 336/6 Vanessa a klubová odrůda Kanzi.

  • Název v anglickém jazyce

    Traditional tasting of winter cultivars and new breeding of apples 2023

  • Popis výsledku anglicky

    The traditional apple tasting took place at VŠÚO Holovousy on January 26, 2023. The organoleptic evaluation was attended by 54 evaluators from the ranks of fruit growers, gardeners, breeders, representatives of ÚKZÚZ, employees of VŠÚO and students of secondary vocational school. Samples of 40 selected cultivars and newly bred apples were evaluated during the tasting. The samples came from the gene pools and breeding programs of VŠÚO Holovousy as well as from private breeders. Most of the evaluated samples were stored in a normal cold store at a temperature of + 2°C, but several samples stored in ULO conditions were also included. Samples were evaluated for aroma, skin, flesh consistency, juiciness, overall taste and appearance. Differences in evaluation according to the age categories of the participants were also investigated. The newly bred HL 1282 from VŠÚO Holovousy and the Jonaprince variety were rated the best, the newly bred 336/6 Vanessa and the club variety Kanzi followed.

Klasifikace

  • Druh

    W - Uspořádání workshopu

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Místo konání akce

    VŠUO Holovousy

  • Stát konání akce

    CZ - Česká republika

  • Datum zahájení akce

  • Datum ukončení akce

  • Celkový počet účastníků

    54

  • Počet zahraničních účastníků

  • Typ akce podle státní přísl. účastníků

    CST - Celostátní akce