Tradiční degustace zimních odrůd a novošlechtění jablek 2023
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000110" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000110 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vsuo.cz/cs/aktuality/seznam-aktualit/zimni-degustace-jablek-2023" target="_blank" >https://www.vsuo.cz/cs/aktuality/seznam-aktualit/zimni-degustace-jablek-2023</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tradiční degustace zimních odrůd a novošlechtění jablek 2023
Popis výsledku v původním jazyce
Tradiční degustace jablek se uskutečnila na VŠÚO Holovousy dne 26. ledna 2023. Organoleptického hodnocení se zúčastnilo 54 hodnotitelů z řad ovocnářů, zahrádkářů, šlechtitelů, zástupců ÚKZÚZ, zaměstnanců VŠÚO i studentů střední odborné školy. V rámci degustace bylo hodnoceno 40 vzorků vybraných odrůd a novošlechtění jablek, které pocházely z genofondů a šlechtitelských programů VŠÚO Holovousy i od soukromých šlechtitelů. Většina hodnocených vzorků byla skladována v běžné chladírně při teplotě + 2°C, ale zařazeno bylo také několik vzorků skladovaných v podmínkách ULO. Vzorky byly hodnoceny z hlediska vůně, slupky, konzistence dužniny, šťavnatosti, celkové chuti a vzhledu. Zjišťovány byly také rozdíly v hodnocení dle věkových kategorií účastníků. Nejlépe bylo hodnoceno novovošlechtění HL 1282 z VŠÚO Holovousy a odrůda Jonaprince, dále novošlechtění 336/6 Vanessa a klubová odrůda Kanzi.
Název v anglickém jazyce
Traditional tasting of winter cultivars and new breeding of apples 2023
Popis výsledku anglicky
The traditional apple tasting took place at VŠÚO Holovousy on January 26, 2023. The organoleptic evaluation was attended by 54 evaluators from the ranks of fruit growers, gardeners, breeders, representatives of ÚKZÚZ, employees of VŠÚO and students of secondary vocational school. Samples of 40 selected cultivars and newly bred apples were evaluated during the tasting. The samples came from the gene pools and breeding programs of VŠÚO Holovousy as well as from private breeders. Most of the evaluated samples were stored in a normal cold store at a temperature of + 2°C, but several samples stored in ULO conditions were also included. Samples were evaluated for aroma, skin, flesh consistency, juiciness, overall taste and appearance. Differences in evaluation according to the age categories of the participants were also investigated. The newly bred HL 1282 from VŠÚO Holovousy and the Jonaprince variety were rated the best, the newly bred 336/6 Vanessa and the club variety Kanzi followed.
Klasifikace
Druh
W - Uspořádání workshopu
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Místo konání akce
VŠUO Holovousy
Stát konání akce
CZ - Česká republika
Datum zahájení akce
—
Datum ukončení akce
—
Celkový počet účastníků
54
Počet zahraničních účastníků
—
Typ akce podle státní přísl. účastníků
CST - Celostátní akce