Hodnocení jablek na konci skladovací sezóny 2023
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000023" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení jablek na konci skladovací sezóny 2023
Popis výsledku v původním jazyce
Dne 25. května 2023 se v Holovousích v prostorách Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského uskutečnila tradiční jarní degustace, kde se organolepticky hodnotily pozdně zrající odrůdy a novošlechtění jablek. Degustace se zúčastnilo 38 hodnotitelů z řad šlechtitelů, ovocnářů a zaměstnanců VŠÚO. Celkem se hodnotilo 39 vzorků, které pocházely z VŠÚO Holovousy, ÚEB Střížovice a od šlechtitele Josefa Burzly. Většina vzorků byla skladována v atmosféře se sníženou koncentrací kyslíku na pouhých 1,2 %, jelikož tato metoda prodlužuje efektivní dobu uskladnění plodů. Pouze deset vzorků bylo skladováno v běžné chladírně při teplotě + 2°C. Nejlepší hodnocení získala odrůda Rubelit pocházející z ÚEB Střížovice. Dalšími dvěma nejlépe hodnocenými vzorky bylo novošlechtění ze Střížovic UEB 5060/1 a novošlechtění z VŠÚO HL 1282. Všechny tři zmiňované vzorky byly skladovány v podmínkách nízkokyslíkaté atmosféry. Hodnotila se vůně, slupka, konzistence dužniny, šťavnatost, kyselost, vzhled a celková chuť.
Název v anglickém jazyce
Organoleptic evaluation of apples at the of the storage season 2023
Popis výsledku anglicky
On May 25, 2023, a traditional spring tasting took place in Holovousy on the premises of the Research and Breeding Institute, where late-ripening varieties and newly bred apples were evaluated organoleptically. The tasting was attended by 38 evaluators from breeders, fruit growers and VŠÚO employees. A total of 39 samples were evaluated, which came from VŠÚO Holovousy, ÚEB Strížovice and from breeder Josef Burzla. Most samples were stored in an atmosphere with a reduced oxygen concentration of only 1,2 %, as this method extends the effective storage time of the fruit. Only 10 samples were stored in a normal cold room at a temperature of + 2 °C. The Rubelit originating from ÚEB Strížovice received the best rating. The other two best-rated samples were the new breeding from Střížovice UEB 5060/1 and the new breeding from VŠÚO HL 1282. All three mentioned samples were stored in low-oxygen atmosphere conditions. Smell, skin, flesh consistency, juiciness, acidity, appearance and overall taste were evaluated.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
40-43
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—