Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení jablek na konci skladovací sezóny 2023

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000023" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000023 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení jablek na konci skladovací sezóny 2023

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dne 25. května 2023 se v Holovousích v prostorách Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského uskutečnila tradiční jarní degustace, kde se organolepticky hodnotily pozdně zrající odrůdy a novošlechtění jablek. Degustace se zúčastnilo 38 hodnotitelů z řad šlechtitelů, ovocnářů a zaměstnanců VŠÚO. Celkem se hodnotilo 39 vzorků, které pocházely z VŠÚO Holovousy, ÚEB Střížovice a od šlechtitele Josefa Burzly. Většina vzorků byla skladována v atmosféře se sníženou koncentrací kyslíku na pouhých 1,2 %, jelikož tato metoda prodlužuje efektivní dobu uskladnění plodů. Pouze deset vzorků bylo skladováno v běžné chladírně při teplotě + 2°C. Nejlepší hodnocení získala odrůda Rubelit pocházející z ÚEB Střížovice. Dalšími dvěma nejlépe hodnocenými vzorky bylo novošlechtění ze Střížovic UEB 5060/1 a novošlechtění z VŠÚO HL 1282. Všechny tři zmiňované vzorky byly skladovány v podmínkách nízkokyslíkaté atmosféry. Hodnotila se vůně, slupka, konzistence dužniny, šťavnatost, kyselost, vzhled a celková chuť.

  • Název v anglickém jazyce

    Organoleptic evaluation of apples at the of the storage season 2023

  • Popis výsledku anglicky

    On May 25, 2023, a traditional spring tasting took place in Holovousy on the premises of the Research and Breeding Institute, where late-ripening varieties and newly bred apples were evaluated organoleptically. The tasting was attended by 38 evaluators from breeders, fruit growers and VŠÚO employees. A total of 39 samples were evaluated, which came from VŠÚO Holovousy, ÚEB Strížovice and from breeder Josef Burzla. Most samples were stored in an atmosphere with a reduced oxygen concentration of only 1,2 %, as this method extends the effective storage time of the fruit. Only 10 samples were stored in a normal cold room at a temperature of + 2 °C. The Rubelit originating from ÚEB Strížovice received the best rating. The other two best-rated samples were the new breeding from Střížovice UEB 5060/1 and the new breeding from VŠÚO HL 1282. All three mentioned samples were stored in low-oxygen atmosphere conditions. Smell, skin, flesh consistency, juiciness, acidity, appearance and overall taste were evaluated.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    40-43

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus