Přehled skladovacích pokusů v ULO atmosféře ve VÝZKUMNÉM A ŠLECHTITELSKÉM ÚSTAVU OVOCNÁŘSKÉM HOLOVOUSY s.r.o. v letech 2005–2020
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000122" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000122 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/11/7_Drbohlavova_VPO_27_2_21.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/11/7_Drbohlavova_VPO_27_2_21.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Přehled skladovacích pokusů v ULO atmosféře ve VÝZKUMNÉM A ŠLECHTITELSKÉM ÚSTAVU OVOCNÁŘSKÉM HOLOVOUSY s.r.o. v letech 2005–2020
Popis výsledku v původním jazyce
Tento přehledový článek vznikl zpracováním dat z původních vědeckých výzkumů zaměřených na skladování ovoce v atmosféře s extrémně nízkým obsahem kyslíku (ULO). Konkrétně se jednalo o skladovací pokusy provedené za posledních patnáct let ve VÝZKUMNÉM A ŠLECHTITELSKÉM ÚSTAVU OVOCNÁŘSKÉM HOLOVOUSY s.r.o. Do výzkumu byly zahrnuty nejen plody jabloní a hrušní, ale také slivoní nebo třešní. U jednotlivých plodů byly sledovány kvalitativní parametry, senzorické znaky, obsahové nebo alergenní látky a rezidua pesticidů. Významný vliv na dosažené výsledky měl nejen výběr odrůdy a termín sklizně plodů. Podíl měla i velikost plodů, charakter slupky nebo počasí.
Název v anglickém jazyce
Summary of storage experiments performed in the controlled atmosphere at the Research and breeding institute of pomology Holovousy Ltd. between 2005–2020
Popis výsledku anglicky
This review article was created by processing data from original scientific research focused on fruit storage experiments under ultra-low oxygen (ULO) conditions. Specifically, these were storage experiments performed in the last fifteen years in the RESEARCH AND BREEDING INSTITUTE OF POMOLOGY HOLOVOUSY Ltd. The research included apple and pear varieties as well as plum or cherry counterparts. Qualitative parameters, sensory traits, content components in the fruit or allergenic substances and extent of pesticide residues were monitored in individual fruits. Not only the choice of variety and the date of fruit harvest had a significant effect on the achieved results. The size of the fruit, the nature of the skin or the weather also contributed.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
2695-1347
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
85-105
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—