Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vybrané zpracovatelské charakteristiky nejpěstovanějších odrůd višní České republiky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000133" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000133 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/11/12_Pravcova_VPO-27_2_21.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/11/12_Pravcova_VPO-27_2_21.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vybrané zpracovatelské charakteristiky nejpěstovanějších odrůd višní České republiky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zpracování plodů višní vypeckováním musí v mnoha případech předcházet jejich následnému využití v potravinářském průmyslu. Při tomto procesu však často dochází k významným výnosovým ztrátám, především ke ztrátám šťávy a dužniny, která ulpívá na pecce plodu. V této studii bylo srovnáváno pět nejčastěji pěstovaných odrůd višní v České republice ‘Morela pozdní’, ‘Újfehértoi fürtös’, ‘Morellenfeuer’, ‘Fanal’ a ‘Érdi bötermö’ z hlediska vhodnosti jejich plodů k průmyslovému zpracování vypeckováním a zároveň byly zjišťovány nejvhodnější podmínky pro toto zpracování. Testovány byly různé teplotní intervaly, při kterých se následně zjišťovaly ztráty šťávy, dužniny a celkový úbytek hmotnosti plodu po vypeckování u daných odrůd. Teplotní intervaly plodů -8–0 °C byly nejvhodnější z hlediska nejnižších ztrát šťávy z plodů, ovšem nejnižších stupňů ulpívání dužniny na pecce při vypeckování dosahovaly plody všech studovaných odrůd v teplotách 20–25 °C. Celkově nejnižší ztráty hmotnosti a tím pádem nejnižších výnosových ztrát dosahovala v průměru odrůda ‘Morela pozdní’ při teplotách 20–25 °C.

  • Název v anglickém jazyce

    Chosen processing characteristics of mostly grown sour cherry cultivars within Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    Fruit processing of sour cherries by pitting operation must precede in many cases its subsequent use in food industry. During this processing occurs often significant yield losses, especially losses of juice and flesh of fruit. In this study was compared five mostly grown sour cherry cultivars within Czech republic ‘Morela pozdní’, ‘Újfehértoi fürtös’, ‘Morellenfeuer’, ‘Fanal’ and ‘Érdi bötermö’ from suitability their fruit for food processing by pitting operation point of view. Different temperature intervals were tested, where losses of juice, flesh and total weight losses were evaluated. The lowest losses of juice from fruit were found within fruit temperature interval -8–0 °C. The lowest losses of flesh were found within fruit temperature interval 20–25 °C. Overall the lowest total weight losses, thus the lowest yield losses were found in ‘Morela pozdní’ cultivar within 20–25 °C temperature interval.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vědecké práce ovocnářské

  • ISSN

    2695-1347

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    165-174

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus