Vybrané zpracovatelské charakteristiky nejpěstovanějších odrůd višní České republiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F21%3AN0000133" target="_blank" >RIV/25271121:_____/21:N0000133 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/11/12_Pravcova_VPO-27_2_21.pdf" target="_blank" >https://vpovsuo.cz/wp-content/uploads/2021/11/12_Pravcova_VPO-27_2_21.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vybrané zpracovatelské charakteristiky nejpěstovanějších odrůd višní České republiky
Popis výsledku v původním jazyce
Zpracování plodů višní vypeckováním musí v mnoha případech předcházet jejich následnému využití v potravinářském průmyslu. Při tomto procesu však často dochází k významným výnosovým ztrátám, především ke ztrátám šťávy a dužniny, která ulpívá na pecce plodu. V této studii bylo srovnáváno pět nejčastěji pěstovaných odrůd višní v České republice ‘Morela pozdní’, ‘Újfehértoi fürtös’, ‘Morellenfeuer’, ‘Fanal’ a ‘Érdi bötermö’ z hlediska vhodnosti jejich plodů k průmyslovému zpracování vypeckováním a zároveň byly zjišťovány nejvhodnější podmínky pro toto zpracování. Testovány byly různé teplotní intervaly, při kterých se následně zjišťovaly ztráty šťávy, dužniny a celkový úbytek hmotnosti plodu po vypeckování u daných odrůd. Teplotní intervaly plodů -8–0 °C byly nejvhodnější z hlediska nejnižších ztrát šťávy z plodů, ovšem nejnižších stupňů ulpívání dužniny na pecce při vypeckování dosahovaly plody všech studovaných odrůd v teplotách 20–25 °C. Celkově nejnižší ztráty hmotnosti a tím pádem nejnižších výnosových ztrát dosahovala v průměru odrůda ‘Morela pozdní’ při teplotách 20–25 °C.
Název v anglickém jazyce
Chosen processing characteristics of mostly grown sour cherry cultivars within Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Fruit processing of sour cherries by pitting operation must precede in many cases its subsequent use in food industry. During this processing occurs often significant yield losses, especially losses of juice and flesh of fruit. In this study was compared five mostly grown sour cherry cultivars within Czech republic ‘Morela pozdní’, ‘Újfehértoi fürtös’, ‘Morellenfeuer’, ‘Fanal’ and ‘Érdi bötermö’ from suitability their fruit for food processing by pitting operation point of view. Different temperature intervals were tested, where losses of juice, flesh and total weight losses were evaluated. The lowest losses of juice from fruit were found within fruit temperature interval -8–0 °C. The lowest losses of flesh were found within fruit temperature interval 20–25 °C. Overall the lowest total weight losses, thus the lowest yield losses were found in ‘Morela pozdní’ cultivar within 20–25 °C temperature interval.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vědecké práce ovocnářské
ISSN
2695-1347
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
165-174
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—