Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výběr perspektivních odrůd višní pro pěstitelskou praxi

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000021" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000021 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výběr perspektivních odrůd višní pro pěstitelskou praxi

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Perspektivní odrůdy višní představují důležitý prvek v současném ovocnářství. Višně jsou významnou plodinou v mnoha regionech světa a jejich pěstování přináší ekonomický prospěch. V potravinářském průmyslu jsou višně klíčovou surovinou pro výrobu různých produktů, jako jsou šťávy, džemy, jogurty, kompoty, sirupy či likéry. Jejich charakteristická chuť a vůně přispívá k pestrosti a kvalitě potravinářského sortimentu. Navíc višně mají vysoký obsah vitamínu C a dalších důležitých látek, což je činí atraktivní pro spotřebitele jak v čerstvé, tak ve zpracované podobě. I z tohoto důvodu je tedy důležité sledovat trendy v oblasti pěstování a využití višní a hledat nové možnosti pro zdokonalení produkce. Tato práce se zabývá studiem charakteristik odrůd višní z hlediska kvality plodů a výnosu produkce. Vybrané odrůdy mají potenciál přinést ekonomicky úspěšné pěstování višní.

  • Název v anglickém jazyce

    Selection of promising cherry varieties for growing practice

  • Popis výsledku anglicky

    Perspective sour cherry varieties represent an important element in contemporary fruit production. Sour cherries are an important crop in many world regions, and their cultivation brings economic benefits. In the food industry, sour cherries are a key raw material for various products, such as juices, yogurts, compotes, syrups and liqueurs. Their characteristic taste and aroma contribute to the diversity and quality of the food product range. In addition, sour cherries are rich in vitamin C and other important nutrients, which makes them – both fresh and processed – attractive to consumers. It is therefore important to follow trends in the cultivation and use of sour cherries and to search for new options which would improve the production. This work aims at studying the properties and characteristics of sour cherry varieties in terms of fruit quality and production yield. The selected varieties have the potential to bring benefits to both growers and consumers.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    5-8

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus