Výběr perspektivních odrůd višní pro pěstitelskou praxi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F24%3AN0000021" target="_blank" >RIV/25271121:_____/24:N0000021 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výběr perspektivních odrůd višní pro pěstitelskou praxi
Popis výsledku v původním jazyce
Perspektivní odrůdy višní představují důležitý prvek v současném ovocnářství. Višně jsou významnou plodinou v mnoha regionech světa a jejich pěstování přináší ekonomický prospěch. V potravinářském průmyslu jsou višně klíčovou surovinou pro výrobu různých produktů, jako jsou šťávy, džemy, jogurty, kompoty, sirupy či likéry. Jejich charakteristická chuť a vůně přispívá k pestrosti a kvalitě potravinářského sortimentu. Navíc višně mají vysoký obsah vitamínu C a dalších důležitých látek, což je činí atraktivní pro spotřebitele jak v čerstvé, tak ve zpracované podobě. I z tohoto důvodu je tedy důležité sledovat trendy v oblasti pěstování a využití višní a hledat nové možnosti pro zdokonalení produkce. Tato práce se zabývá studiem charakteristik odrůd višní z hlediska kvality plodů a výnosu produkce. Vybrané odrůdy mají potenciál přinést ekonomicky úspěšné pěstování višní.
Název v anglickém jazyce
Selection of promising cherry varieties for growing practice
Popis výsledku anglicky
Perspective sour cherry varieties represent an important element in contemporary fruit production. Sour cherries are an important crop in many world regions, and their cultivation brings economic benefits. In the food industry, sour cherries are a key raw material for various products, such as juices, yogurts, compotes, syrups and liqueurs. Their characteristic taste and aroma contribute to the diversity and quality of the food product range. In addition, sour cherries are rich in vitamin C and other important nutrients, which makes them – both fresh and processed – attractive to consumers. It is therefore important to follow trends in the cultivation and use of sour cherries and to search for new options which would improve the production. This work aims at studying the properties and characteristics of sour cherry varieties in terms of fruit quality and production yield. The selected varieties have the potential to bring benefits to both growers and consumers.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
5-8
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—