Odolnost třešní k tvorbě vad plodů během skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25271121%3A_____%2F23%3AN0000034" target="_blank" >RIV/25271121:_____/23:N0000034 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Odolnost třešní k tvorbě vad plodů během skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Vzhledem k tomu, že třešně jsou globálně obchodovaným zbožím, je jejich skladování klíčovou součástí distribučního řetězce. Plody jsou náchylné k poškození tlakem během sklízení, třídění a balení, což může vést k povrchovým poruchám plodů a zkracování doby trvanlivosti během několikadenního skladování v chladírnách. Výběr genotypů odolných vůči těmto poruchám je zásadní pro pěstitele i šlechtitele. Hodnotila se odolnost genotypů HL 10100, HL 10157, HL 10072, HL 13577, Sweetheart a Van. Hodnocení velikosti plodů, pevnosti a obsahu refraktometrické sušiny bylo prováděno ihned po sklizni a po 21denním skladování při 1,5 °C v balení s modifikovanou atmosférou (MAP) v Xtend® sáčcích (typ Cherry 5 kg, StePac, Izrael), které snižují obsah kyslíku a zvyšují obsah oxidu uhličitého a relativní vlhkost na 90–95 %. Poškození způsobené tlakem 0,5 N bylo indukováno na plodech před skladováním. Odolnost všech genotypů vůči povrchovým deformacím po skladování byla vyhodnocena pomocí indexu poškození. Současně byl zkoumán vliv stupně zralosti na výskyt tohoto poškození, přičemž ovoce bylo sklízeno 3 dny před plnou zralostí a v okamžiku zralosti. Časně sklizené plody byly odolněj- ší než plně zralé. Mezi genotypy byly zaznamenány rozdíly v odolnosti vůči poruše. U genotypů HL 10072 a HL 13577 bylo zjištěno vysoké procento nepoškozených plodů, 97,3 % a 73,0 %, pro dříve sklizené třešně. Naopak odrůdy Sweetheart a Van měly pouze 4,9 % a 15,9 % nepoškozených plodů. Genotypy odolné vůči povrchovým deformacím budou využity pro šlechtění nových odolných odrůd sladkých třešní.
Název v anglickém jazyce
Resistance of cherries to formation of defects during storage
Popis výsledku anglicky
Given the global trade of sweet cherries, proper storage is a crucial part of the distribution chain. These fruits are prone to mechanical damage from pressure during harvesting, sorting, and packaging, leading to surface pitting disorders after several days in refrigerated storage, thereby shortening shelf life. Selecting resistant genotypes is vital for both growers and breeders. It was done a resistance evaluation of specific genotypes, namely HL 10100, HL 10157, HL 10072, HL 13577, Sweetheart, and Van. The assessment of fruit size, firmness, and soluble solids content was performed immediately after harvest and after 21 days of storage at 1.5 °C in modified atmosphere packaging (MAP) using Xtend® bags (type Cherry 5 kg, StePac, Israel). These bags reduce oxygen levels while increasing carbon dioxide and maintaining relative humidity between 90–95%. Damage caused by 0.5 N pressure was induced on fruits before storage. Post-storage surface pitting resistance of all genotypes, expressed through the fruit damage index, was also assessed. Additionally, the effect of harvest maturity on disorder occurrence was examined, with fruits harvested three days before and at full maturity. Early-harvested fruits showed greater resistance than those fully ripe. Variations in disorder resistance among genotypes were noted. Genotypes HL 10072 and HL 13577 recorded high percentages of undamaged fruits, 97.3% and 73.0% respectively, for early-harvested cherries. Conversely, the Sweetheart and Van cultivars only had 4.9% and 15.9% undamaged fruits, respectively. Resistant genotypes to surface pitting disorder will be utilized for breeding new resistant sweet cherry cultivars.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK21010200" target="_blank" >QK21010200: Šlechtění ovocných druhů na odolnost k abiotickým vlivům v kombinaci s vysokým obsahem antioxidačních látek v plodech</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
19-21
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—