Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fuzária a fuzáriové mykotoxiny v potravinářské pšenici v ČR v letech 2003-2004

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F05%3A%230000014" target="_blank" >RIV/25328859:_____/05:#0000014 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fuzária a fuzáriové mykotoxiny v potravinářské pšenici v ČR v letech 2003-2004

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve vzorcích potravinářské pšenice byl sledován obsah deoxynivalenolu a zearalenonu a přítomnost zrn napadených patogeny Fusarium spp. V obou sledovaných letech byly nalezeny průkazné korelace mezi obsahem deoxynivalenolu a četností zrn napadených patogeny Fusarium spp. Zjištěný obsah zearalenonu byl nízký. Vzhledem k silné závislosti napadení porostu fuzárii na počasí existuje velká variabilita ve výskytu mykotoxinů v produkci jednotlivých sklizňových let. V rámci ČR jsou pozorovány i značné regionálnírozdíly. Je proto nezbytné sledovat výskyt mykotoxinů i napadení fuzárii v delší časové řadě a zahrnout vzorky z různých lokalit.

  • Název v anglickém jazyce

    Fusarium spp. and Fusarium mycotoxins in breadmaking wheat in the Czech Republic in 2003-2004

  • Popis výsledku anglicky

    Deoxynivalenol content and presence of grains infected by Fusarium spp. pathogens in breadmaking wheat were monitored. Significant correlations were found between deoxynivalenol content and frequency of grains infected by Fusarium spp. pathogens in bothyears. The zearalenone content was low. Due to a strong dependence of infection by Fusarium spp. on weather conditions, there is a wide variability in mycotoxin occurrence in grain production in individual harvest years. In the Czech Republic, considerable differences among regions are recorded. Therefore, it is necessary to monitor both mycotoxin occurrence and Fusarium infection in a longer time series and include samples from various locations.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2005

  • ISBN

    80-86555-63-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    233-237

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav rostlinné výroby

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku