Fuzária a fuzáriové mykotoxiny v potravinářské pšenici v ČR v letech 2003-2004
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F05%3A%230000014" target="_blank" >RIV/25328859:_____/05:#0000014 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fuzária a fuzáriové mykotoxiny v potravinářské pšenici v ČR v letech 2003-2004
Popis výsledku v původním jazyce
Ve vzorcích potravinářské pšenice byl sledován obsah deoxynivalenolu a zearalenonu a přítomnost zrn napadených patogeny Fusarium spp. V obou sledovaných letech byly nalezeny průkazné korelace mezi obsahem deoxynivalenolu a četností zrn napadených patogeny Fusarium spp. Zjištěný obsah zearalenonu byl nízký. Vzhledem k silné závislosti napadení porostu fuzárii na počasí existuje velká variabilita ve výskytu mykotoxinů v produkci jednotlivých sklizňových let. V rámci ČR jsou pozorovány i značné regionálnírozdíly. Je proto nezbytné sledovat výskyt mykotoxinů i napadení fuzárii v delší časové řadě a zahrnout vzorky z různých lokalit.
Název v anglickém jazyce
Fusarium spp. and Fusarium mycotoxins in breadmaking wheat in the Czech Republic in 2003-2004
Popis výsledku anglicky
Deoxynivalenol content and presence of grains infected by Fusarium spp. pathogens in breadmaking wheat were monitored. Significant correlations were found between deoxynivalenol content and frequency of grains infected by Fusarium spp. pathogens in bothyears. The zearalenone content was low. Due to a strong dependence of infection by Fusarium spp. on weather conditions, there is a wide variability in mycotoxin occurrence in grain production in individual harvest years. In the Czech Republic, considerable differences among regions are recorded. Therefore, it is necessary to monitor both mycotoxin occurrence and Fusarium infection in a longer time series and include samples from various locations.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2005
ISBN
80-86555-63-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
233-237
Název nakladatele
Výzkumný ústav rostlinné výroby
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—