Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Agrotechnika pěstování jarního sladovnického ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F05%3A%230000036" target="_blank" >RIV/25328859:_____/05:#0000036 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Agrotechnika pěstování jarního sladovnického ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zrno jarního ječmene je využíváno z velké části pro krmné účely (1200 tis.t) a zbývající část (520 tis. t) jako významná surovina pro výrobu sladu. Podle účelu využití produkce je nutné zvolit i pěstitelskou technologii. Pěstování sladovnického ječmene je náročnější, neboť všechny zásahy významně ovlivňují jak výnos, tak především jakost zrna ječmene, která je rozhodujícím kritériem využití produkce. Hlavním sklizňovým produktem je zrno, jehož chemické složení kolísá v závislosti na odrůdě, oblasti pěstování, průběhu počasí a agrotechnice. Největší podíl, kterým může sám pěstitel ovlivnit výslednou kvalitu zrna je vlastní agrotechnika pěstování sladovnického ječmene, zahrnující celý komplex opatření od přípravy půdy, hnojení, setí, ošetřování porostu,sklizně až posklizňové úpravy zrna předávaného ke zpracování v sladařsko-pivovarském komplexu.

  • Název v anglickém jazyce

    Technology of spring malting barley cultivation

  • Popis výsledku anglicky

    Grain of spring barley is used dominantly for feeding purpose (1,200,000 t) and remaining part (520,000 t) as the important raw material for malt production. According to purpose of production utilization it is necessary to select the technology of cultivation. Cultivation of malting barley is laborious as all measures significantly influence both barley yield and quality which is a decisive parameter of final production utilization. The main harvest product is grain whose chemical composition changes according to variety, region of cultivation, course of climatic factors, and technology of cultivation. The greatest proportion which can influence final grain quality is own technology of malting barley cultivation, including the whole complex of measures from soil preparation, fertilization, sowing, canopy treatment, harvest, and post-harvest grain processing. All these items influence the grain which is transmitted to malt and beer industry.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Ječmenářská ročenka 2006

  • ISBN

    80-86576-17-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    132-139

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku