Agrotechnika pěstování jarního sladovnického ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F05%3A%230000036" target="_blank" >RIV/25328859:_____/05:#0000036 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Agrotechnika pěstování jarního sladovnického ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Zrno jarního ječmene je využíváno z velké části pro krmné účely (1200 tis.t) a zbývající část (520 tis. t) jako významná surovina pro výrobu sladu. Podle účelu využití produkce je nutné zvolit i pěstitelskou technologii. Pěstování sladovnického ječmene je náročnější, neboť všechny zásahy významně ovlivňují jak výnos, tak především jakost zrna ječmene, která je rozhodujícím kritériem využití produkce. Hlavním sklizňovým produktem je zrno, jehož chemické složení kolísá v závislosti na odrůdě, oblasti pěstování, průběhu počasí a agrotechnice. Největší podíl, kterým může sám pěstitel ovlivnit výslednou kvalitu zrna je vlastní agrotechnika pěstování sladovnického ječmene, zahrnující celý komplex opatření od přípravy půdy, hnojení, setí, ošetřování porostu,sklizně až posklizňové úpravy zrna předávaného ke zpracování v sladařsko-pivovarském komplexu.
Název v anglickém jazyce
Technology of spring malting barley cultivation
Popis výsledku anglicky
Grain of spring barley is used dominantly for feeding purpose (1,200,000 t) and remaining part (520,000 t) as the important raw material for malt production. According to purpose of production utilization it is necessary to select the technology of cultivation. Cultivation of malting barley is laborious as all measures significantly influence both barley yield and quality which is a decisive parameter of final production utilization. The main harvest product is grain whose chemical composition changes according to variety, region of cultivation, course of climatic factors, and technology of cultivation. The greatest proportion which can influence final grain quality is own technology of malting barley cultivation, including the whole complex of measures from soil preparation, fertilization, sowing, canopy treatment, harvest, and post-harvest grain processing. All these items influence the grain which is transmitted to malt and beer industry.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Ječmenářská ročenka 2006
ISBN
80-86576-17-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
132-139
Název nakladatele
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—