Možnosti využití látek regulujících velikost zrna sladovnického ječmene a jeho složení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43918243" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43918243 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.beertec.cz/page/?fId=441&nodeId=117&do=download" target="_blank" >http://www.beertec.cz/page/?fId=441&nodeId=117&do=download</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti využití látek regulujících velikost zrna sladovnického ječmene a jeho složení
Popis výsledku v původním jazyce
Základem pro výrobu kvalitního sladu a potažmo výrobu pívaje kvalitní surovina. To znamená ječné zrno, dostatečně extraktivní s maximálním obsahem škrobu a přiměřeným obsahem dusíkatých látek. Problémem současné doby je značná nevyrovnanost ve sladovnické kvalitě zrna, která je zapříčiněna významným poklesem výměry dané plodiny při stagnujícím nebo jen mírně rostoucím výnosu, čímž se snižuje nabídka a možnost výběru opravdu kvalitních partií zrna pro výrobu sladu. Situaci zhoršují také výkyvy v průběhu povětrnosti, především deficit srážek anebo jejich nevyrovnanost v průběhu vegetace. V neposlední řadě se často setkáváme i s výraznými nedostatky v agrotechnice jeho pěstování, což vzhledem ke krátké vegetační době dané plodiny eliminuje možnosti případné nápravy. Cílem dané metodiky je doplnit stávající znalosti o pěstování jarního sladovnického ječmene o nové poznatky, které byly získány díky mnoha provedeným experimentům s cílem optimalizovat růst zrna a formovat jeho kvalitu. Metodika vychází ze základů agrotechniky, přičemž je orientována na možnosti uplatnění cílené výživy rostlin doplněné o využití vybraných pomocných látek a stimulátorů, které jsou v současné době na trhu k dispozici.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of utilization substances regulating the grain size of malting barley and its composition
Popis výsledku anglicky
High quality raw material is the basis for the production of quality malt and of course the production of beer. That means barley grain which is sufficiently extractive with a maximum starch content and an adequate nitrogen content. The current problem is a considerable imbalance in the malting quality of the grain caused by a significant decrease in the area of the given crop with stagnating or only slightly growing yield thus reducing the supply and choice of really good parts of the grain for the malt production. The situation is also worsen by the fluctuations in the course of weather especially rainfall deficit or the imbalance during the vegetation. Finally, agrotechnics of cultivation is not sufficiently implemented, which eliminates the possibility remedy due to the short growing time of the given crop. The aim of this methodology is to supplement the existing knowledge about the cultivation of spring malting barley with new knowledge gained through many experiments with the purpose of optimizing grain growth and the quality. The methodology is based on the basics of agrotechnics and is focused on the possibility of applying targeted plant nutrition supplemented by the use of selected excipients and stimulators that are currently available on the market.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-7509-699-9
Číslo předpisu
UKZUZ 011729/2020
Technické parametry
Metodika je vydána v tištěné podobě, má přiděleno ISBN 978-80-7509-699-9. Číslo osvědčení o certifikaci UKZUZ 011729/2020.
Ekonomické parametry
Metodika obsahuje výsledky a postupy z pokusů, prováděných v rámci projektu TAČR TE02000177 „Centra pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků“ (trvání 2015-2019). Jedná se o výsledky zcela nové, originální a často doposud nepublikované. Prezentované postupy a doporučení jsou snadno aplikovatelné vzhledem k dostupnosti testovaných hnojiv, pomocných látek a přípravků včetně proveditelnosti zásahů. Vyšší kvalita produkce, kterou lze při uplatňování dané metodiky dosáhnout, je sama o sobě zárukou stability a růstu tržeb zemědělské prvovýroby i zpracovatelů. Zvýšení přepadu zrna na sítě 2,5 mm, extraktivnosti a také úprava N-látek je při vysoké klíčivosti zrna jistotou dobré realizace produkce sladovnického ječmene. Zvýšení přepadu zrna nad sítem 2,5 mm o 1 % znamená při celkové produkci 1 088 tis tun zrna o 10 880 tun více kvalitního ječmene, což v ekonomickém vyjádření při ceně cca 5000 Kč.t-1 znamená přínos 54,4 mil. Kč.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů