Vliv intenzity a ročníku pěstování na technologické parametry vybraných odrůd potravinářské pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F06%3A%230000316" target="_blank" >RIV/25328859:_____/06:#0000316 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv intenzity a ročníku pěstování na technologické parametry vybraných odrůd potravinářské pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Komplexní rozbor 10 odrůd ozimé pšenice z šlechtitelského pokusu pěstovaných ve třech odlišných intenzitách pěstování v létech 2004 a 2005 zahrnuje znaky hodnotící mlynářské charakteristiky zrna, pekařské znaky mouky a vlastnosti těsta a pečiva. Intenzita pěstování ovlivňuje výnos a jakostní parametry zrna, zejména obsah N-látek. Vliv na technologickou kvalitu je diferencovaný podle genové specifikace odrůdy. Pro pšenice s nízkou pekařskou jakostí se vlivem zvýšené intenzity hnojení zlepšují tyto charakteristiky a lze předpokládat standardní užití v pekárnách. Technologickou jakost také ovlivňují klimatické podmínky daného roku pěstování, změny pro jednotlivé odrůdy jsou diferencované.
Název v anglickém jazyce
Effect of growing intensity and crop year on breadmaking parameters in selected bread wheat cultivars
Popis výsledku anglicky
Technological quality of wheat cultivars produced at breeding fields at different planting condition (2004-2005) was evaluated by means of analytical and rheological traits and baking test. Cultivation regime has strong influence on a grain yield and wheat protein content. Technological effect of planting depends mostly on variety genetic specification. Important differences of tested flour parameters needed the changes of production condition for obtainment of comparable bread characteristics. Wheat with lower baking quality obtain by a higher fertilization better technological features so can be used for bakery production. Variability of growing years was proved by correlation analysis and radar graphs.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG50041" target="_blank" >QG50041: Faktory kvality a bezpečnosti potravinářských obilovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
14
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
56-59
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—