Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení vlivu odrůdy, režimu a ročníku pěstování na jakost pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019068" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019068 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/07:#0000254 RIV/25328859:_____/07:#0000628

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení vlivu odrůdy, režimu a ročníku pěstování na jakost pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Deset odrůd potravinářské pšenice, pěstovaných v letech 2004-2006, byl statisticky hodnoceno z pohledu vlivu odrůdy, ročníku a intenzity pěstování. Kvalita pšenice byla posouzena jak z mlynářského, tak pekařského hlediska celkem 40 znaky. Byl prokázán vliv ročníku sklizně a režimu pěstování na výnos zrna. Kvalita odrůd zařazených do tříd E a A byla uspokojivá pro standardní mlýnsko-pekárenské zpracování při běžné a zvýšené intenzitě pěstování, kvalita odrůd klasifikovaných jako C se při nejvyšším režimuošetřování a hnojení na tuto úroveň přiblížila. Rozdíly v mlynářské jakosti byly nejprůkazněji popsány hmotností tisíce zrn a tvrdostí zrna, pekařskou kvalitu nejlépe reprezentovaly znaky Zelenyho test, obsah bílkovin, alveografická energie a vaznost mouky.

  • Název v anglickém jazyce

    Wheat quality assessed in terms of wheat variety, crop year and planting intensity effects.

  • Popis výsledku anglicky

    Group of ten wheat varieties planted during harvests 2004-2006 served for statistical assessment of wheat variety, crop year and farming regime effects. Wheat quality was evaluated in terms of milling and baking quality, in total by 40 parameters. Crop year together with farming intensity significantly influenced grain yield. Technological quality of E- and A-classes cultivars were sufficient for standard milling-baking process when planted at usual and higher regime, C-sorted variety levelled to this quality at the higher farming intensity. Differences at milling quality were provable demonstrated by parameters thousand kernel weight and grain hardness. Baking quality represented traits Zeleny test, protein content, dough alveograph energy and flour water absorption.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Obilnářské Listy

  • ISSN

    1212-138X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1-7

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus