Hodnocení vlivu odrůdy, režimu a ročníku pěstování na jakost pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019068" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019068 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/07:#0000254 RIV/25328859:_____/07:#0000628
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení vlivu odrůdy, režimu a ročníku pěstování na jakost pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Deset odrůd potravinářské pšenice, pěstovaných v letech 2004-2006, byl statisticky hodnoceno z pohledu vlivu odrůdy, ročníku a intenzity pěstování. Kvalita pšenice byla posouzena jak z mlynářského, tak pekařského hlediska celkem 40 znaky. Byl prokázán vliv ročníku sklizně a režimu pěstování na výnos zrna. Kvalita odrůd zařazených do tříd E a A byla uspokojivá pro standardní mlýnsko-pekárenské zpracování při běžné a zvýšené intenzitě pěstování, kvalita odrůd klasifikovaných jako C se při nejvyšším režimuošetřování a hnojení na tuto úroveň přiblížila. Rozdíly v mlynářské jakosti byly nejprůkazněji popsány hmotností tisíce zrn a tvrdostí zrna, pekařskou kvalitu nejlépe reprezentovaly znaky Zelenyho test, obsah bílkovin, alveografická energie a vaznost mouky.
Název v anglickém jazyce
Wheat quality assessed in terms of wheat variety, crop year and planting intensity effects.
Popis výsledku anglicky
Group of ten wheat varieties planted during harvests 2004-2006 served for statistical assessment of wheat variety, crop year and farming regime effects. Wheat quality was evaluated in terms of milling and baking quality, in total by 40 parameters. Crop year together with farming intensity significantly influenced grain yield. Technological quality of E- and A-classes cultivars were sufficient for standard milling-baking process when planted at usual and higher regime, C-sorted variety levelled to this quality at the higher farming intensity. Differences at milling quality were provable demonstrated by parameters thousand kernel weight and grain hardness. Baking quality represented traits Zeleny test, protein content, dough alveograph energy and flour water absorption.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské Listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
1-7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—