Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odrůdové aspekty kvality potravinářské pšenice sklizně 2006

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F07%3A%230000247" target="_blank" >RIV/25328859:_____/07:#0000247 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odrůdové aspekty kvality potravinářské pšenice sklizně 2006

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita zrna potravinářské pšenice je hodnocena každým rokem přibližně u asi 1000 vzorků, které dodávají pěstitelé z celé České republiky. Soubor pšenice hodnocený v roce 2006 obsahoval téměř všechny pěstované odrůdy potravinářské pšenice. Nejčastěji byly zastoupeny odrůdy Ludwig (108 vzorků), Akteur (93 vzorků) a Sulamit (74 vzorky). Kvalita pšeničného zrna byla hodnocena podle požadavků České státní normy ČSN 461100-2 pro kvalitu pekárenské pšenice. Všechny požadavky ČSN na kvalitu zrna splnilo celkem36 % vzorků odrůdy Ludwig, 36 % vzorků odrůdy Akteur a 57 % vzorků odrůdy Sulamit. Průběh počasí během celého vegetačního období 2005-2006 naznačoval dobrou kvalitu úrody. V červenci 2006 však bylo velmi teplé a suché počasí a začátkem měsíce srpna 2006přišly silné a vydatné deště. Deště významně snížily číslo poklesu a objemovou hmotnost zrna. Nejlépe odolaly změnám počasí odrůdy Sulamit a Akteur.

  • Název v anglickém jazyce

    Cultivar aspects of bread wheat quality from the 2006 harvest

  • Popis výsledku anglicky

    Grain quality of bread wheat is evaluated every year in approximately 1000 samples provided by growers from the entire Czech Republic. The set of wheat samples examined in 2006 comprised almost all grown cultivars of bread wheat. The most frequent cultivars were Ludwig (108 samples), Akteur (93 samples) and Sulamit (74 samples). The quality of wheat grain was evaluated according to the Czech Standard ČSN 461100-2 for quality of bread wheat. All the requirements of the ČSN were met by 36 % samples of cv.Ludwig, 36 % samples of cv. Akteur and 57 % samples of cv. Sulamit. The weather course over the growing season of 2005-2006 had indicated a very good grain quality. In July 2006, however, the weather was very warm and dry and at the beginning of August2006 there were downpours and torrential rains. The rains considerably decreased falling number and grain volume weight. Cvs. Sulamit and Akteur displayed the best tolerance to weather variations.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG50041" target="_blank" >QG50041: Faktory kvality a bezpečnosti potravinářských obilovin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Obilnářské listy

  • ISSN

    1212-138X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    40-43

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus