Kvalita zrna potravinářské pšenice sklizené v roce 2007
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000341" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000341 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita zrna potravinářské pšenice sklizené v roce 2007
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita zrna potravinářské pšenice sklizené v České republice je každoročně hodnocena u přibližně 1000 vzorků, které jsou získávány od pěstitelů z celé České republiky. K hodnocení jsou využívány požadavky a metodiky dané ČSN 46 1100-2 (2001) pro zrno pekárenské pšenice. Pekárenská kvalita pšeničného zrna sklizeného v roce 2007 je nejvyšší od roku 2002. Byla hodnocena také kvalita zrna pěti nejčastěji zastoupených odrůd. Zrno těchto pěti odrůd tvoří téměř 70 % všech analyzovaných vzorků. Mezi odrůdami nebyly zjištěny významnější rozdíly v kvalitě zrna. Z pěti nejčastěji zastoupených odrůd měla v roce 2007 nejkvalitnější zrno odrůda Akteur, naopak nejnižší kvalita byla zjištěna u vzorků odrůdy Alana.
Název v anglickém jazyce
Grain quality of bread wheat from the 2007 harvest
Popis výsledku anglicky
Grain quality of bread wheat harvested in the Czech Republic is evaluated every year using approximately 1000 samples that are provided by growers from the entire country. Requirements and methods set by the Czech State Standard, ČSN 46 1100-2 (2001) forgrain of bread wheat are applied. The breadmaking quality of wheat grain harvested in 2007 is the highest one since 2002. Furthermore, the grain quality of the most frequently provided five cultivars was assessed. The grain of these five cultivars accounts for almost 70% of all analyzed samples. No significant differences in grain quality were found among the cultivars. Out of the five most frequent cultivars, the highest grain quality in 2007 was assessed in cv. Akteur in contrast to cv. Alana with the lowest quality.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG50041" target="_blank" >QG50041: Faktory kvality a bezpečnosti potravinářských obilovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—