Kvalita potravinářské pšenice z roku 2007
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F07%3A%230000251" target="_blank" >RIV/25328859:_____/07:#0000251 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita potravinářské pšenice z roku 2007
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita zrna potravinářské pšenice sklizené v České republice je každoročně hodnocena u 1000 vzorků poskytnutých pěstiteli z celé České republiky. Kvalita je hodnocena podle požadavků ČSN 46 1100-2 kladených na zrno pekárenské pšenice. Nadprůměrně tepléa suché počasí během vegetační doby 2006-2007 mělo pozitivní vliv na výslednou kvalitu pšeničného zrna. Pšeničné zrno sklizené v roce 2007 má nízkou aktivitu amylolytických enzymů. Aktivitu enzymů zrna je třeba před pekárenským využitím zvýšit přidáním sladové mouky, nebo přímým přidáním a-amylasy. Průměrná hodnota obsahu dusíkatých látek v sušině zrna a sedimentačního indexu naznačuje, že zrno pekárenské pšenice má v endospermu zrna vysoký obsah bílkovin s velmi dobrou pekárenskou kvalitou. Zrno má dostatečný objem, který by měl zajistit dobrou výtěžnost mouky.
Název v anglickém jazyce
Quality of bread wheat from the 2007 harvest
Popis výsledku anglicky
Grain quality of bread wheat is evaluated every year in 1000 samples provided by growers across the Czech Republic. The quality is measured according to requirements of Czech National Standard 46 1100-2 for breadmaking wheat. Over-average warm and dry weather during the growing season 2006-2007 positively affected final quality of wheat grain. The wheat grain harvested in 2007 has low amylolytic enzyme activity. Before baking, the enzyme activity needs to be increased by adding malt flour or alpha-amylase. Average values of N-substances content in DM and sedimentation index indicate that grain of breadmaking wheat has endosperm with high nitrogen content with very good baking quality. Grain test weight is sufficient to ensure good flour yield.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG50041" target="_blank" >QG50041: Faktory kvality a bezpečnosti potravinářských obilovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
55
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
8-10
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—