Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita potravinářské pšenice z roku 2007

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F07%3A%230000251" target="_blank" >RIV/25328859:_____/07:#0000251 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita potravinářské pšenice z roku 2007

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita zrna potravinářské pšenice sklizené v České republice je každoročně hodnocena u 1000 vzorků poskytnutých pěstiteli z celé České republiky. Kvalita je hodnocena podle požadavků ČSN 46 1100-2 kladených na zrno pekárenské pšenice. Nadprůměrně tepléa suché počasí během vegetační doby 2006-2007 mělo pozitivní vliv na výslednou kvalitu pšeničného zrna. Pšeničné zrno sklizené v roce 2007 má nízkou aktivitu amylolytických enzymů. Aktivitu enzymů zrna je třeba před pekárenským využitím zvýšit přidáním sladové mouky, nebo přímým přidáním a-amylasy. Průměrná hodnota obsahu dusíkatých látek v sušině zrna a sedimentačního indexu naznačuje, že zrno pekárenské pšenice má v endospermu zrna vysoký obsah bílkovin s velmi dobrou pekárenskou kvalitou. Zrno má dostatečný objem, který by měl zajistit dobrou výtěžnost mouky.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of bread wheat from the 2007 harvest

  • Popis výsledku anglicky

    Grain quality of bread wheat is evaluated every year in 1000 samples provided by growers across the Czech Republic. The quality is measured according to requirements of Czech National Standard 46 1100-2 for breadmaking wheat. Over-average warm and dry weather during the growing season 2006-2007 positively affected final quality of wheat grain. The wheat grain harvested in 2007 has low amylolytic enzyme activity. Before baking, the enzyme activity needs to be increased by adding malt flour or alpha-amylase. Average values of N-substances content in DM and sedimentation index indicate that grain of breadmaking wheat has endosperm with high nitrogen content with very good baking quality. Grain test weight is sufficient to ensure good flour yield.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG50041" target="_blank" >QG50041: Faktory kvality a bezpečnosti potravinářských obilovin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    55

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    8-10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus