Pšenice setá (Triticum aestivum L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A66267" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:66267 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pšenice setá (Triticum aestivum L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Na výzkumné stanici katedry rostlinné výroby FAPPZ ČZU v Praze ? Uhříněvsi jsme v letech 2011 a 2013 hodnotili vybrané produkční a jakostní parametry souboru 13 odrůd ozimé pšenice z ekologického a konvenčního způsobu pěstování. Ekologicky pěstované odrůdy dosáhly v průměru výnosu 7,5 t.ha-1, t.j. 82 % průměrného výnosu souboru odrůd z konvenčního způsobu pěstování (9,2 t.ha-1).Celkově výsledky hodnocení výnosů daného souboru odrůd pšenice v ekologickém systému potvrdily, že v dobrých půdně-klimatickýchpodmínkách mohou v ekologickém hospodaření dosahovat dobrých výnosů i elitní a kvalitní odrůdy, které jsou považovány za nejnáročnější. Žádná z hodnocených odrůd z ekologického způsobu pěstování nedosáhla min. obsahu N-látek v sušině zrna, požadovanéhopro pekárenské zpracování (11,5 %). Pekařská kvalita bílkovinného komplexu, hodnocená Zelenyho testem, však byla i u ekologicky pěstovaných odrůd velmi dobrá a limit pro pšenici pekárenskou (30 ml) překonalo 7 ze 13 hodnocených odrůd. Nej
Název v anglickém jazyce
Common wheat (Triticum aestivum L.)
Popis výsledku anglicky
Set of 13 winter wheat varieties, cultivated in 2011 a 2013 years on the experimental station of Department of Plant Production in Prague - Uhříněves in organic and conventional farming system was evaluated in view of selected production and qualitativeparameters. Varieties cultivated ecologically reached in average yield of 7,5 t.ha-1, i.e. 82 % of average yield of varieties collection from conventional system (9,2 t.ha-1). In total, yield results of evaluated collection of varieties from organic farmin system confirmed, that in good soil-climatic conditions can reach in organic farming good results even high quality varities, which are considered to be high demanding. Any of evaluated varieties from organic system didn´t reach min. content of crudeprotein in grain dry matter for breadmaking wheat (11,5 %). However, baking quality of grain protein complex was very good and limit for breadmaking wheat (30 ml) fulfilled 7 from 13 evaluated varieties. The best results, in case of empha
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
In: Konvalina, P. (Ed.), Pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství
ISBN
978-80-87510-32-2
Počet stran výsledku
29
Strana od-do
1-29
Počet stran knihy
284
Název nakladatele
Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Kód UT WoS kapitoly
—