Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pšenice setá (Triticum aestivum L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A66267" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:66267 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pšenice setá (Triticum aestivum L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na výzkumné stanici katedry rostlinné výroby FAPPZ ČZU v Praze ? Uhříněvsi jsme v letech 2011 a 2013 hodnotili vybrané produkční a jakostní parametry souboru 13 odrůd ozimé pšenice z ekologického a konvenčního způsobu pěstování. Ekologicky pěstované odrůdy dosáhly v průměru výnosu 7,5 t.ha-1, t.j. 82 % průměrného výnosu souboru odrůd z konvenčního způsobu pěstování (9,2 t.ha-1).Celkově výsledky hodnocení výnosů daného souboru odrůd pšenice v ekologickém systému potvrdily, že v dobrých půdně-klimatickýchpodmínkách mohou v ekologickém hospodaření dosahovat dobrých výnosů i elitní a kvalitní odrůdy, které jsou považovány za nejnáročnější. Žádná z hodnocených odrůd z ekologického způsobu pěstování nedosáhla min. obsahu N-látek v sušině zrna, požadovanéhopro pekárenské zpracování (11,5 %). Pekařská kvalita bílkovinného komplexu, hodnocená Zelenyho testem, však byla i u ekologicky pěstovaných odrůd velmi dobrá a limit pro pšenici pekárenskou (30 ml) překonalo 7 ze 13 hodnocených odrůd. Nej

  • Název v anglickém jazyce

    Common wheat (Triticum aestivum L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Set of 13 winter wheat varieties, cultivated in 2011 a 2013 years on the experimental station of Department of Plant Production in Prague - Uhříněves in organic and conventional farming system was evaluated in view of selected production and qualitativeparameters. Varieties cultivated ecologically reached in average yield of 7,5 t.ha-1, i.e. 82 % of average yield of varieties collection from conventional system (9,2 t.ha-1). In total, yield results of evaluated collection of varieties from organic farmin system confirmed, that in good soil-climatic conditions can reach in organic farming good results even high quality varities, which are considered to be high demanding. Any of evaluated varieties from organic system didn´t reach min. content of crudeprotein in grain dry matter for breadmaking wheat (11,5 %). However, baking quality of grain protein complex was very good and limit for breadmaking wheat (30 ml) fulfilled 7 from 13 evaluated varieties. The best results, in case of empha

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    In: Konvalina, P. (Ed.), Pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství

  • ISBN

    978-80-87510-32-2

  • Počet stran výsledku

    29

  • Strana od-do

    1-29

  • Počet stran knihy

    284

  • Název nakladatele

    Zemědělská fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Kód UT WoS kapitoly