Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pšenice setá (Triticum aestivum L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43888140" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43888140 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pšenice setá (Triticum aestivum L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na výzkumné stanici katedry rostlinné výroby FAPPZ ČZU v Praze - Uhříněvsi jsme v letech 2011 a 2013 hodnotili vybrané produkční a jakostní parametry souboru 13 odrůd ozimé pšenice z ekologického a konvenčního způsobu pěstování. Ekologicky pěstované odrůdy dosáhly v průměru výnosu 7,5 t.ha-1, t.j. 82 % průměrného výnosu souboru odrůd z konvenčního způsobu pěstování (9,2 t.ha-1).Celkově výsledky hodnocení výnosů daného souboru odrůd pšenice v ekologickém systému potvrdily, že v dobrých půdně-klimatickýchpodmínkách mohou v ekologickém hospodaření dosahovat dobrých výnosů i elitní a kvalitní odrůdy, které jsou považovány za nejnáročnější. Žádná z hodnocených odrůd z ekologického způsobu pěstování nedosáhla min. obsahu N-látek v sušině zrna, požadovanéhopro pekárenské zpracování (11,5 %). Pekařská kvalita bílkovinného komplexu, hodnocená Zelenyho testem, však byla i u ekolo-gicky pěstovaných odrůd velmi dobrá a limit pro pšenici pekárenskou (30 ml) překonalo 7 ze 13 hodnocených odrůd. Ne

  • Název v anglickém jazyce

    Common whet (Triticum aestivum L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Set of 13 winter wheat varieties, cultivated in 2011 a 2013 years at the experimental station of Department of Plant Production in Prague - Uhříněves in organic and conventional farming system was evaluated in view of selected production and qualitativeparameters. Varieties cultivated ecologically reached in average yield of 7,5 t.ha-1, i.e. 82 % of average yield of varieties collection from conventional system (9,2 t.ha-1). In total, yield results of evaluated collection of varieties from organic farmin system confirmed, that in good soil-climatic conditions can reach in organic farming good results even high quality varities, which are considered to be high demanding. Any of evaluated varieties from organic system didn't reach min. content of crudeprotein in grain dry matter for breadmaking wheat (11,5 %). However, baking quality of grain protein complex was very good and limit for breadmaking wheat (30 ml) fulfilled 7 from 13 evaluated varieties. The best results, in case of empha

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství

  • ISBN

    978-80-7394-540-4

  • Počet stran výsledku

    26

  • Strana od-do

    1-26

  • Počet stran knihy

    284

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Kód UT WoS kapitoly