Pšenice setá (Triticum aestivum L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43888140" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43888140 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Pšenice setá (Triticum aestivum L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Na výzkumné stanici katedry rostlinné výroby FAPPZ ČZU v Praze - Uhříněvsi jsme v letech 2011 a 2013 hodnotili vybrané produkční a jakostní parametry souboru 13 odrůd ozimé pšenice z ekologického a konvenčního způsobu pěstování. Ekologicky pěstované odrůdy dosáhly v průměru výnosu 7,5 t.ha-1, t.j. 82 % průměrného výnosu souboru odrůd z konvenčního způsobu pěstování (9,2 t.ha-1).Celkově výsledky hodnocení výnosů daného souboru odrůd pšenice v ekologickém systému potvrdily, že v dobrých půdně-klimatickýchpodmínkách mohou v ekologickém hospodaření dosahovat dobrých výnosů i elitní a kvalitní odrůdy, které jsou považovány za nejnáročnější. Žádná z hodnocených odrůd z ekologického způsobu pěstování nedosáhla min. obsahu N-látek v sušině zrna, požadovanéhopro pekárenské zpracování (11,5 %). Pekařská kvalita bílkovinného komplexu, hodnocená Zelenyho testem, však byla i u ekolo-gicky pěstovaných odrůd velmi dobrá a limit pro pšenici pekárenskou (30 ml) překonalo 7 ze 13 hodnocených odrůd. Ne
Název v anglickém jazyce
Common whet (Triticum aestivum L.)
Popis výsledku anglicky
Set of 13 winter wheat varieties, cultivated in 2011 a 2013 years at the experimental station of Department of Plant Production in Prague - Uhříněves in organic and conventional farming system was evaluated in view of selected production and qualitativeparameters. Varieties cultivated ecologically reached in average yield of 7,5 t.ha-1, i.e. 82 % of average yield of varieties collection from conventional system (9,2 t.ha-1). In total, yield results of evaluated collection of varieties from organic farmin system confirmed, that in good soil-climatic conditions can reach in organic farming good results even high quality varities, which are considered to be high demanding. Any of evaluated varieties from organic system didn't reach min. content of crudeprotein in grain dry matter for breadmaking wheat (11,5 %). However, baking quality of grain protein complex was very good and limit for breadmaking wheat (30 ml) fulfilled 7 from 13 evaluated varieties. The best results, in case of empha
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Pěstování vybraných plodin v ekologickém zemědělství
ISBN
978-80-7394-540-4
Počet stran výsledku
26
Strana od-do
1-26
Počet stran knihy
284
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Kód UT WoS kapitoly
—