Stanovení obsahu trans-2-nonenalu v zrnu ječmene, sladu a pivu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F10%3A%230000493" target="_blank" >RIV/25328859:_____/10:#0000493 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/10:#0000576
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení obsahu trans-2-nonenalu v zrnu ječmene, sladu a pivu.
Popis výsledku v původním jazyce
Trans-2-nonenal je aldehyd podílející se na nepříjemné chuti a vůni žluklého másla ve skladovaném pivu. Cílem této práce byla optimalizace a zavedení automatizované metody SPME-GC pro stanovení obsahu trans-2-nonenalu v pivu a pivovarských surovinách. Pro extrakci HS-SPME bylo porovnáno pět typů vláken: 100 ?m PDMS, 65 ?m PDMS/DVB, 85 ?m CAR/PDMS, 50/30 ?m DVB/CAR/PDMS, 85 ?m PA. Nejvyšší výtěžnosti pro extrakci HS-SPME bylo dosaženo vláknem PDMS/DVB, doba extrakce 20 minut při teplotě 60 °C s přídavkem1,5 g NaCl. Identifikace trans-2-nonenalu byla provedena metodou HS-SPME-GC-MS, vlastní analýza vzorků byla provedenaautomatizovanou metodou HS-SPME-GC-FID.
Název v anglickém jazyce
Determination of Trans-2-Nonenal in barley grain, malt and beer.
Popis výsledku anglicky
Trans-2-nonenal is an aldehyde contributing to an unpleasant off-flavor and odor of rancid butter in stored beer. The aim of this study was to optimize and introduce automated solid phase microextraction technique coupled with gas chromatography for determination of trans-2-nonenal in beer and brewing materials. Five types of SPME fibers coated with different stationary phases (100 ?m PDMS, 65 ?m PDMS/DVB, 85 ?m CAR/PDMS, 50/30 ?m DVB/CAR/PDMS, 85 ?m PA) were tested for their efficiencies in the headspace SPME. The highest HS-SPME extraction efficiency was achieved with the PDMS/DVB fiber and addition of 1.5 g of NaCl, extraction time was 20 minutes at 60 °C. Trans-2-nonenal was identified with the method of HS-SPME-GC-MS; the samples were analyzed using the HS-SPMEGC-FID technique.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81056" target="_blank" >QH81056: Studium enzymatické aktivity pro zlepšení biologického potenciálu jarního sladovnického ječmene</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
11/12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—