Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení obsahu trans-2-nonenalu v zrnu ječmene, sladu a pivu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F10%3A%230000493" target="_blank" >RIV/25328859:_____/10:#0000493 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/10:#0000576

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení obsahu trans-2-nonenalu v zrnu ječmene, sladu a pivu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Trans-2-nonenal je aldehyd podílející se na nepříjemné chuti a vůni žluklého másla ve skladovaném pivu. Cílem této práce byla optimalizace a zavedení automatizované metody SPME-GC pro stanovení obsahu trans-2-nonenalu v pivu a pivovarských surovinách. Pro extrakci HS-SPME bylo porovnáno pět typů vláken: 100 ?m PDMS, 65 ?m PDMS/DVB, 85 ?m CAR/PDMS, 50/30 ?m DVB/CAR/PDMS, 85 ?m PA. Nejvyšší výtěžnosti pro extrakci HS-SPME bylo dosaženo vláknem PDMS/DVB, doba extrakce 20 minut při teplotě 60 °C s přídavkem1,5 g NaCl. Identifikace trans-2-nonenalu byla provedena metodou HS-SPME-GC-MS, vlastní analýza vzorků byla provedenaautomatizovanou metodou HS-SPME-GC-FID.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Trans-2-Nonenal in barley grain, malt and beer.

  • Popis výsledku anglicky

    Trans-2-nonenal is an aldehyde contributing to an unpleasant off-flavor and odor of rancid butter in stored beer. The aim of this study was to optimize and introduce automated solid phase microextraction technique coupled with gas chromatography for determination of trans-2-nonenal in beer and brewing materials. Five types of SPME fibers coated with different stationary phases (100 ?m PDMS, 65 ?m PDMS/DVB, 85 ?m CAR/PDMS, 50/30 ?m DVB/CAR/PDMS, 85 ?m PA) were tested for their efficiencies in the headspace SPME. The highest HS-SPME extraction efficiency was achieved with the PDMS/DVB fiber and addition of 1.5 g of NaCl, extraction time was 20 minutes at 60 °C. Trans-2-nonenal was identified with the method of HS-SPME-GC-MS; the samples were analyzed using the HS-SPMEGC-FID technique.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81056" target="_blank" >QH81056: Studium enzymatické aktivity pro zlepšení biologického potenciálu jarního sladovnického ječmene</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11/12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus