Analysis of aldehydes in beer using SPME with on-fiber derivatization and Gas Chromatography/Mass Spectrometry
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F03%3A00008548" target="_blank" >RIV/60461373:22330/03:00008548 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of aldehydes in beer using SPME with on-fiber derivatization and Gas Chromatography/Mass Spectrometry
Popis výsledku v původním jazyce
A new, fast, sensitive and solventless extraction technique was developed in order to analyze beer carbonyl compounds. The method was based on solid-phase microextraction (SPME) with on-fiber derivatization. A derivatization agent, O-(2,3,4,5,6-pentafluorobenzyl)hydroxylamine (PFBOA), was absorbed onto a divinylbenzene/poly(dimethylsiloxane) (DVB/PDMS) 65 m fiber and exposed to the headspace of a vial with a beer sample. Carbonyl compounds selectively reacted with PFBOA and the oximes formed were desorbed into a gas chromatograph injection port and quantified by mass spectrometry. This method provided very high reproducibility and linearity. When used for the analysis of aged beers, nine aldehydes were detected: 2-methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, pentanal, hexanal, furfural, methional, phenylacetaldehyde and (E)-2-nonenal.
Název v anglickém jazyce
Analysis of aldehydes in beer using SPME with on-fiber derivatization and Gas Chromatography/Mass Spectrometry
Popis výsledku anglicky
A new, fast, sensitive and solventless extraction technique was developed in order to analyze beer carbonyl compounds. The method was based on solid-phase microextraction (SPME) with on-fiber derivatization. A derivatization agent, O-(2,3,4,5,6-pentafluorobenzyl)hydroxylamine (PFBOA), was absorbed onto a divinylbenzene/poly(dimethylsiloxane) (DVB/PDMS) 65 m fiber and exposed to the headspace of a vial with a beer sample. Carbonyl compounds selectively reacted with PFBOA and the oximes formed were desorbed into a gas chromatograph injection port and quantified by mass spectrometry. This method provided very high reproducibility and linearity. When used for the analysis of aged beers, nine aldehydes were detected: 2-methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, pentanal, hexanal, furfural, methional, phenylacetaldehyde and (E)-2-nonenal.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-5861
e-ISSN
—
Svazek periodika
51
Číslo periodika v rámci svazku
24
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
6941-6944
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—