Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of genotype on variability in the content of non-starch polysaccharides in barley grain

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F10%3A%230000501" target="_blank" >RIV/25328859:_____/10:#0000501 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of genotype on variability in the content of non-starch polysaccharides in barley grain

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of a different type of grain (hulled vs. hulless) and starch (standard vs. waxy with a reduced amylose/amylopectin ratio) on the variability in the content of important nutrients (non-starch polysaccharides: beta-glucans and pentosans; N-substances and starch) was studied in a set of 21 cultivars and 80 new lines of spring barley, grown at two locations (Kromeriz and Zabcice) in the years 2008-2009. In hulless materials, production of beta-glucans was on average 36.3 % higher and that of pentosans 14.4 % lower than in hulled genotypes with standard starch. New lines with high (KM 2619.413.4.03) or low (progenies of KM 1057) contents of beta-glucans and pentosans, suitable for food and feed use, were selected.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of genotype on variability in the content of non-starch polysaccharides in barley grain

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of a different type of grain (hulled vs. hulless) and starch (standard vs. waxy with a reduced amylose/amylopectin ratio) on the variability in the content of important nutrients (non-starch polysaccharides: beta-glucans and pentosans; N-substances and starch) was studied in a set of 21 cultivars and 80 new lines of spring barley, grown at two locations (Kromeriz and Zabcice) in the years 2008-2009. In hulless materials, production of beta-glucans was on average 36.3 % higher and that of pentosans 14.4 % lower than in hulled genotypes with standard starch. New lines with high (KM 2619.413.4.03) or low (progenies of KM 1057) contents of beta-glucans and pentosans, suitable for food and feed use, were selected.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH91053" target="_blank" >QH91053: Zlepšení kvality zrna ječmene využitím donorů diferencovaného obsahu přirozených látek s ambivalentním nutričním účinkem.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 6th International Conference on Ppolysaccharides-Glycoscience

  • ISBN

    978-80-86238-78-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Czech Chemical Society

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    29. 9. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000287421800060