Effect of genotype on variability in the content of non-starch polysaccharides in barley grain
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F10%3A%230000501" target="_blank" >RIV/25328859:_____/10:#0000501 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of genotype on variability in the content of non-starch polysaccharides in barley grain
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of a different type of grain (hulled vs. hulless) and starch (standard vs. waxy with a reduced amylose/amylopectin ratio) on the variability in the content of important nutrients (non-starch polysaccharides: beta-glucans and pentosans; N-substances and starch) was studied in a set of 21 cultivars and 80 new lines of spring barley, grown at two locations (Kromeriz and Zabcice) in the years 2008-2009. In hulless materials, production of beta-glucans was on average 36.3 % higher and that of pentosans 14.4 % lower than in hulled genotypes with standard starch. New lines with high (KM 2619.413.4.03) or low (progenies of KM 1057) contents of beta-glucans and pentosans, suitable for food and feed use, were selected.
Název v anglickém jazyce
Effect of genotype on variability in the content of non-starch polysaccharides in barley grain
Popis výsledku anglicky
The effect of a different type of grain (hulled vs. hulless) and starch (standard vs. waxy with a reduced amylose/amylopectin ratio) on the variability in the content of important nutrients (non-starch polysaccharides: beta-glucans and pentosans; N-substances and starch) was studied in a set of 21 cultivars and 80 new lines of spring barley, grown at two locations (Kromeriz and Zabcice) in the years 2008-2009. In hulless materials, production of beta-glucans was on average 36.3 % higher and that of pentosans 14.4 % lower than in hulled genotypes with standard starch. New lines with high (KM 2619.413.4.03) or low (progenies of KM 1057) contents of beta-glucans and pentosans, suitable for food and feed use, were selected.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH91053" target="_blank" >QH91053: Zlepšení kvality zrna ječmene využitím donorů diferencovaného obsahu přirozených látek s ambivalentním nutričním účinkem.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 6th International Conference on Ppolysaccharides-Glycoscience
ISBN
978-80-86238-78-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Czech Chemical Society
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
29. 9. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000287421800060