Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effects of extrusion on the content and properties of dietary fibre components in various barley cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F16%3AN0000011" target="_blank" >RIV/25328859:_____/16:N0000011 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/16:43902877

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2016.01.012" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2016.01.012</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jcs.2016.01.012" target="_blank" >10.1016/j.jcs.2016.01.012</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effects of extrusion on the content and properties of dietary fibre components in various barley cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Wholemeal flour from five Czech spring barley materials was processed in a single-screw extruder at 130 degrees C, addition of 20% water and a screw speed of 220 rpm. Two barleys (AF Cesar, AF Lucius) were hulless cultivars with a standard starch composition, while three barleys (KM 2624, KM 2460-1, KM 2460-2) were hulled waxy lines. The effect of extrusion on content of different dietary fibre fractions was determined. Also the changes of the molar mass of beta-glucan were studied. Regardless of the barley genotype (standard starch or waxy), the extrusion had no significant effect on arabinoxylan content. A significantly higher beta-glucan and soluble dietary fibre content in barley cultivars with standard starch composition was observed after extrusion. The content of insoluble dietary fibre decreased significantly in all extruded flours. The molar mass of water -extractable beta-glucan increased independently of the barley variety after extrusion. But the increase in beta-glucan extractability due to extrusion was not observed.

  • Název v anglickém jazyce

    The effects of extrusion on the content and properties of dietary fibre components in various barley cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    Wholemeal flour from five Czech spring barley materials was processed in a single-screw extruder at 130 degrees C, addition of 20% water and a screw speed of 220 rpm. Two barleys (AF Cesar, AF Lucius) were hulless cultivars with a standard starch composition, while three barleys (KM 2624, KM 2460-1, KM 2460-2) were hulled waxy lines. The effect of extrusion on content of different dietary fibre fractions was determined. Also the changes of the molar mass of beta-glucan were studied. Regardless of the barley genotype (standard starch or waxy), the extrusion had no significant effect on arabinoxylan content. A significantly higher beta-glucan and soluble dietary fibre content in barley cultivars with standard starch composition was observed after extrusion. The content of insoluble dietary fibre decreased significantly in all extruded flours. The molar mass of water -extractable beta-glucan increased independently of the barley variety after extrusion. But the increase in beta-glucan extractability due to extrusion was not observed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    JOURNAL OF CEREAL SCIENCE

  • ISSN

    0733-5210

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    MAR 2016

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    132-139

  • Kód UT WoS článku

    000374361800019

  • EID výsledku v databázi Scopus