Influence of the extrusion process on properties of barley dietary fibre
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899304" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899304 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of the extrusion process on properties of barley dietary fibre
Popis výsledku v původním jazyce
Five Czech spring barley samples were tested. Two of them (KM 2084, AF Lucius) were naked barleys with a standard starch composition. The remaining three varieties (KM 2624, KM 2460-1, KM 2460-2) were hulled waxy barley with higher -glucan and arabinoxylan ? content. Extrusion was carried out with a twin screw extruder at 130 °C with addition of water (20%) and a screw speed of 220 rpm. Soluble beta-glucans were extracted using Temelli's (1997) procedure with some modifications. Molar masses of solublebeta-glucans were determined by GPC with a refractive index detector. Regardless of the starch type, extrusion had positive effects on the raise of the beta- glucan and protein content, but starch and fat content decreased. The content of insoluble dietary fibre (IDF) decreased in extrudates from samples KM 2084, KM 2624 and KM 2460-1 and on the other hand increased in the samples KM 2460-2 and AF Lucius. In contrast the soluble part of the dietary fibre of the samples KM 2084, KM 2624,
Název v anglickém jazyce
Influence of the extrusion process on properties of barley dietary fibre
Popis výsledku anglicky
Five Czech spring barley samples were tested. Two of them (KM 2084, AF Lucius) were naked barleys with a standard starch composition. The remaining three varieties (KM 2624, KM 2460-1, KM 2460-2) were hulled waxy barley with higher -glucan and arabinoxylan ? content. Extrusion was carried out with a twin screw extruder at 130 °C with addition of water (20%) and a screw speed of 220 rpm. Soluble beta-glucans were extracted using Temelli's (1997) procedure with some modifications. Molar masses of solublebeta-glucans were determined by GPC with a refractive index detector. Regardless of the starch type, extrusion had positive effects on the raise of the beta- glucan and protein content, but starch and fat content decreased. The content of insoluble dietary fibre (IDF) decreased in extrudates from samples KM 2084, KM 2624 and KM 2460-1 and on the other hand increased in the samples KM 2460-2 and AF Lucius. In contrast the soluble part of the dietary fibre of the samples KM 2084, KM 2624,
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 21st International Congress of Chemical and Process Engineering CHISA 2014
ISBN
978-80-02-02555-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
1
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 8. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—