Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of the extrusion process on properties of barley dietary fibre

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899304" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899304 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of the extrusion process on properties of barley dietary fibre

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Five Czech spring barley samples were tested. Two of them (KM 2084, AF Lucius) were naked barleys with a standard starch composition. The remaining three varieties (KM 2624, KM 2460-1, KM 2460-2) were hulled waxy barley with higher -glucan and arabinoxylan ? content. Extrusion was carried out with a twin screw extruder at 130 °C with addition of water (20%) and a screw speed of 220 rpm. Soluble beta-glucans were extracted using Temelli's (1997) procedure with some modifications. Molar masses of solublebeta-glucans were determined by GPC with a refractive index detector. Regardless of the starch type, extrusion had positive effects on the raise of the beta- glucan and protein content, but starch and fat content decreased. The content of insoluble dietary fibre (IDF) decreased in extrudates from samples KM 2084, KM 2624 and KM 2460-1 and on the other hand increased in the samples KM 2460-2 and AF Lucius. In contrast the soluble part of the dietary fibre of the samples KM 2084, KM 2624,

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of the extrusion process on properties of barley dietary fibre

  • Popis výsledku anglicky

    Five Czech spring barley samples were tested. Two of them (KM 2084, AF Lucius) were naked barleys with a standard starch composition. The remaining three varieties (KM 2624, KM 2460-1, KM 2460-2) were hulled waxy barley with higher -glucan and arabinoxylan ? content. Extrusion was carried out with a twin screw extruder at 130 °C with addition of water (20%) and a screw speed of 220 rpm. Soluble beta-glucans were extracted using Temelli's (1997) procedure with some modifications. Molar masses of solublebeta-glucans were determined by GPC with a refractive index detector. Regardless of the starch type, extrusion had positive effects on the raise of the beta- glucan and protein content, but starch and fat content decreased. The content of insoluble dietary fibre (IDF) decreased in extrudates from samples KM 2084, KM 2624 and KM 2460-1 and on the other hand increased in the samples KM 2460-2 and AF Lucius. In contrast the soluble part of the dietary fibre of the samples KM 2084, KM 2624,

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 21st International Congress of Chemical and Process Engineering CHISA 2014

  • ISBN

    978-80-02-02555-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    1

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemického inženýrství

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    23. 8. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku