Ječný bulgur – nová možnost pro uplatnění bezpluchého ječmene?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000022" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000022 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2019/2019_3_4/69-72.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2019/2019_3_4/69-72.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ječný bulgur – nová možnost pro uplatnění bezpluchého ječmene?
Popis výsledku v původním jazyce
Vybrané materiály ječmene jarního s bezpluchým typem zrna (odrůdy AF Cesar, AF Lucius a nová linie KM 2551 s waxy škrobem) byly studovány z hlediska vhodnosti pro výrobu bulguru. Příprava bulguru proběhla na Ústavu potravinářského inženýrství Univerzity Gaziantep v Turecku. Chemické analýzy ukázaly, že v porovnání s původním zrnem dochází u ječného bulguru k poklesu obsahu bílkovin (v průměru o cca 2 %) a v závislosti na odrůdě také zčásti obsahu škrobu, a naopak ke zvýšení obsahu rozpustné vlákniny – beta-glukanů (0,2–0,4 %), tuku, P a mikrominerálů (Mn, Fe, Zn a Cu). Byl evidován pokles antioxidační aktivity o více jako 60 %, obsahu celkových polyfenolů (o 28 %) a naopak došlo ke zvýšení obsahu vitaminu B1 (až o 49 %). Pokus prokázal, že bezpluchý ječmen je vhodnou surovinou pro výrobu standardního bulguru. Změny v obsahu nutričně významných živin a dalších látek a senzorické hodnocení konečného produktu je ovlivněno genotypem použitých materiálů ječmene.
Název v anglickém jazyce
Barley bulgur – a new option for the use of a hulless barley?
Popis výsledku anglicky
Selected spring barley materials with a hulless grain type (varieties AF Cesar, AF Lucius and the new line KM 2551 with waxy starch) were studied for suitability for bulgur production. The bulgur was prepared at the Institute of Food Engineering of the University of Gaziantep in Turkey. Chemical analyses have shown that, compared to the original grain, barley bulgur decreases the protein content (on average by about 2 %) and, depending on the variety, also partly the starch content, and conversely, increases the soluble fibre content – beta-glucans (0.2–0.4 %), fat, P and microminerals (Mn, Fe, Zn and Cu). There was a decrease in antioxidant activity by more than 60 %, total polyphenols content (by 28 %), and on the contrary there was an increase in vitamin B1 content (by up to 49 %). An experiment has shown that hulless barley is a suitable raw material for the production of standard bulgur. Changes in the content of nutritionally important nutrients and other substances and sensory evaluation of the final product is influenced by the genotype of the barley materials used.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
1213-3981
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
69-72
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—