Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Characterization of milling fractions from new sources of barley for use in food industry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F16%3AN0000001" target="_blank" >RIV/25328859:_____/16:N0000001 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/16:43902880

  • Výsledek na webu

    <a href="http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.201500253/full" target="_blank" >http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/star.201500253/full</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1002/star.201500253" target="_blank" >10.1002/star.201500253</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Characterization of milling fractions from new sources of barley for use in food industry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this work was to characterize three Czech spring and one German winter barley cultivars specifically cultivated for use in the food industry. Two hull-less and two waxy barleys were roller-milled and separated into ten milling fractions. Additionally one wholemeal flour was prepared. The chemical composition of flour fractions from all cultivars was compared individually. The starch content was very similar in white flour fraction C1 and coarse bran flour from both waxy genotypes. The highest beta-glucan content was determined in bran fractions in all barley materials. The similar trend was also found for the arabinoxylan content. Czech spring breeding line KM 1057 showed higher arabinoxylan content in all milling fractions than the other varieties. A strong positive correlation between beta-glucan and protein content, as well as beta-glucan and dietary fibre was found. By choosing the suitable milling fractions (flour separated from bran or bran, especially in hull-less cultivars), as high fibre to starch ratio as 1: 0.8 can be achieved. Furthermore these fractions contained a high content of beta-glucan, protein and ash.

  • Název v anglickém jazyce

    Characterization of milling fractions from new sources of barley for use in food industry

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to characterize three Czech spring and one German winter barley cultivars specifically cultivated for use in the food industry. Two hull-less and two waxy barleys were roller-milled and separated into ten milling fractions. Additionally one wholemeal flour was prepared. The chemical composition of flour fractions from all cultivars was compared individually. The starch content was very similar in white flour fraction C1 and coarse bran flour from both waxy genotypes. The highest beta-glucan content was determined in bran fractions in all barley materials. The similar trend was also found for the arabinoxylan content. Czech spring breeding line KM 1057 showed higher arabinoxylan content in all milling fractions than the other varieties. A strong positive correlation between beta-glucan and protein content, as well as beta-glucan and dietary fibre was found. By choosing the suitable milling fractions (flour separated from bran or bran, especially in hull-less cultivars), as high fibre to starch ratio as 1: 0.8 can be achieved. Furthermore these fractions contained a high content of beta-glucan, protein and ash.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Starch/Staerke

  • ISSN

    0038-9056

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3-4

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    321-328, SI

  • Kód UT WoS článku

    000372351100015

  • EID výsledku v databázi Scopus