Effect of Fusarium infection on the content of selected polysaccharides in barley grain
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3A%230000755" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:#0000755 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of Fusarium infection on the content of selected polysaccharides in barley grain
Popis výsledku v původním jazyce
Infection of stands by fungi of the genus Fusarium leads to a decrease in yield and quality of barley grain due to the presence of mycotoxins, their toxic secondary metabolites. A set of 29 cultivars and genetic resources of spring barley, grown at two locations (Kroměříž, Žabčice) in 2011?2012 in an experiment with natural infection and inoculation with F. culmorum, was used to study the relationship between a level of infection and the content of selected polysaccharides (starch, fibre, beta-glucans).The results revealed that the inoculation was a significant factor of variability for beta-glucans only, the content of which reduced due to an increased infection pressure. Contents of examined trichothecenes and zearalenones in grain ranged from the limit of quantification (LOQ) to 22210 migrogrammes/kg (DON ? deoxynivalenol; cv. Ricardo, inoculated variant) and were affected by both year and location. Significant negative correlations between DON-3G (deoxynivalenol-3-glucoside), DON
Název v anglickém jazyce
Effect of Fusarium infection on the content of selected polysaccharides in barley grain
Popis výsledku anglicky
Infection of stands by fungi of the genus Fusarium leads to a decrease in yield and quality of barley grain due to the presence of mycotoxins, their toxic secondary metabolites. A set of 29 cultivars and genetic resources of spring barley, grown at two locations (Kroměříž, Žabčice) in 2011?2012 in an experiment with natural infection and inoculation with F. culmorum, was used to study the relationship between a level of infection and the content of selected polysaccharides (starch, fibre, beta-glucans).The results revealed that the inoculation was a significant factor of variability for beta-glucans only, the content of which reduced due to an increased infection pressure. Contents of examined trichothecenes and zearalenones in grain ranged from the limit of quantification (LOQ) to 22210 migrogrammes/kg (DON ? deoxynivalenol; cv. Ricardo, inoculated variant) and were affected by both year and location. Significant negative correlations between DON-3G (deoxynivalenol-3-glucoside), DON
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 9th international conference on polysaccharides - Glycoscience
ISBN
978-80-86238-58-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
218-222
Název nakladatele
Czech Chemical Society
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
6. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—