Yield and quality of two hulless barley varieties after inoculation with Fusarium culmorum
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F19%3AN0000001" target="_blank" >RIV/25328859:_____/19:N0000001 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26791251:_____/19:N0000028
Výsledek na webu
<a href="http://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/53" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.eu/index.php/kp/article/view/53</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.18832/kp2019.65.17" target="_blank" >10.18832/kp2019.65.17</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Yield and quality of two hulless barley varieties after inoculation with Fusarium culmorum
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of F. culmorum inoculation on the yield and quality of grain of AF Cesar and AF Lucius barley varieties was monitored. Field experiments were conducted between 2015-2017 at two locations. In grain harvested from plots grown under natural infection conditions, the deoxynivalenol content was very low. Inoculation caused a decline in germination, a certain reduction in yield and a change in some qualitative parameters (reduction in protein and fiber content, increase in starch content), but the effect of inoculation was weak and significantly influenced by the environment and the variety. The beta-glucan content was not affected by inoculation. The varieties differed significantly from each other in beta-glucan content (AF Cesar > AF Lucius). The deoxynivalenol content of both varieties was comparable after the inoculation while it differed under conditions of the natural infection (AF Cesar < AF Lucius).
Název v anglickém jazyce
Yield and quality of two hulless barley varieties after inoculation with Fusarium culmorum
Popis výsledku anglicky
The effect of F. culmorum inoculation on the yield and quality of grain of AF Cesar and AF Lucius barley varieties was monitored. Field experiments were conducted between 2015-2017 at two locations. In grain harvested from plots grown under natural infection conditions, the deoxynivalenol content was very low. Inoculation caused a decline in germination, a certain reduction in yield and a change in some qualitative parameters (reduction in protein and fiber content, increase in starch content), but the effect of inoculation was weak and significantly influenced by the environment and the variety. The beta-glucan content was not affected by inoculation. The varieties differed significantly from each other in beta-glucan content (AF Cesar > AF Lucius). The deoxynivalenol content of both varieties was comparable after the inoculation while it differed under conditions of the natural infection (AF Cesar < AF Lucius).
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasny prumysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
2570-8619
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
17-22
Kód UT WoS článku
000458863900004
EID výsledku v databázi Scopus
—