Vliv infekce patogeny Fusarium spp. na kvalitativní parametry sladovnického ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3AN0000003" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:N0000003 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv infekce patogeny Fusarium spp. na kvalitativní parametry sladovnického ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Byl sledován vliv obsahu deoxynivalenolu (DON) na kvalitativní parametry sladovnického ječmene u pěti odrůd pěstovaných v rámci polního pokusu založeného v Kroměříži ve sklizňových letech 2011 a 2012. Odrůdy sladovnického ječmene byly pěstovány v podmínkách inokulace patogenem Fusarium culmorum a v podmínkách přirozené infekce. Vzorky byly odebrány z neošetřených kontrol a z parcel ošetřených fungicidy Hutton (0,8 l/ha) a Prosaro 250 EC (0,75 l/ha). Aplikace fungicidu podstatně snížila kontaminaci ječmene mykotoxinem DON. Obsah DON byl stanovován v ječmeni a ve sladu v různých fázích sladování. U ječmene byl hodnocen výnos, obsah dusíkatých látek (NL) a přepad zrna nad sítem 2,5 mm. U vzorků sladů z neinokulovaného ječmene byly stanoveny extrakt sladu, relativní extrakt při 45 °C (RE), Kolbachovo číslo (KČ), friabilita a obsah β-glukanů ve sladině (BG). Výsledky byly nejvíce ovlivněny ročníkem, rozdíl mezi průměrným výnosem v roce 2011 a 2012 byl 55 % a průměrné obsahy NL byly v těchto letech 10,9 % a 16,2 %. Obsah DON v ječmeni měl i tak významný vliv na výnos a na přepad zrna. Vliv obsahu DON ve sladu na sladařské kvalitativní ukazatele se projevil více v roce 2011, ve kterém byly nalezeny statisticky významné vztahy mezi obsahem DON a RE a obsahem DON a obsahem BG ve sladině.
Název v anglickém jazyce
The influence of Fusarium infection on malting barley quality
Popis výsledku anglicky
The influence of the deoxynivalenol (DON) content on malting barley quality at five spring barley varieties grown under both natural infection and inoculation with Fusarium culmorum in locality Kroměříž in 2011 and 2012 was studied. The samples were obtained from field trial grown under two growing systems with and without fungicide treatments by Hutton (0,8 l/ha) and Prosaro 250 EC (0,75 l/ha). Application of fungicide considerably decreased contamination of barley grain with mycotoxin DON. The DON content was determined in barley samples and malt samples in various phases of micromalting. Grain yield and barely quality parameters - protein content, sieving fractions over 2.5 mm were assessed. Extract, relative extract at 45 °C (RE), Kolbach index, friability and β-glucan content in wort (BG) in the malt samples produced from naturally infected barley were determined. Results were mostly affected by year, the difference between average grain yield in 2011 and 2012 was 55 % and average protein contents were 10.9 % and 16.2 % in these years. The DON content in malt strongly influenced malt quality parameters in 2011. In this year statistically significant relationships between DON content and RE, and between DON content and BG content in wort were dermined.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Odborný seminář a workshop s mezinárodní účasí Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
ISBN
978-80-7375-912-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
66-74
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
27. 11. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—