Vyhodnocení kvality potravinářské pšenice ze sklizně roku 2014
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F14%3A%230000819" target="_blank" >RIV/25328859:_____/14:#0000819 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://eagri.cz/public/web/file/365762/SVZ_Obiloviny_12_2014.pdf" target="_blank" >http://eagri.cz/public/web/file/365762/SVZ_Obiloviny_12_2014.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vyhodnocení kvality potravinářské pšenice ze sklizně roku 2014
Popis výsledku v původním jazyce
Zpráva informuje o výsledcích hodnocení kvality potravinářské pšenice ze sklizně 2014 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 550 vzorků pekárenské pšenice podle požadavků ČSN 46 1100-2, tj. obsah příměsí a nečistot, objemová hmotnost, číslo poklesu, obsah N-látek a Zelenyho sedimentační test. Výsledky jsou zpracovány formou tabulek, grafů a slovního hodnocení v rámci celé ČR, oblastech Čech, Moravy a jednotlivých krajů. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 51 % vzorků z Čechách a 64 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost a číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test mírně podprůměrný. Problémy byly s obsahem N-látek, kdy vyhovělo 68 % vzorků. Kvalita pšenicese lišila v jednotlivých regionech, hlavně vlivem rozdílů v množství a době srážek. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of the quality of food wheat from the harvest of 2014
Popis výsledku anglicky
The report summarises the results of the quality monitoring of wheat grain intended for food production harvested in 2014 in the Czech Republic. A total of 550 bread wheat samples were evaluated in accordance with CSN 46 1100-2, ie. Besatz, bulk density,crude protein content and Zeleny sedimentation test. The results are presented as tables, plots and comments for the whole country, individual regions. The requirements for the quality of the bread wheat were fulfilled in four parameters (ie. without Besatz) by 51 % of samples from Bohemia and 64 % of samples from Moravia. The bulk density and falling number were very high in average, Zeleny sedimentation values were slightly sub-ordinary. The crude protein content was problematic, only 68 % of samplescomplied. The wheat quality varied across particular regions mainly due to different rainy conditions. The particularity of the crop year was high yield.
Klasifikace
Druh
V<sub>souhrn</sub> - Souhrnná výzkumná zpráva
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Počet stran výsledku
12
Místo vydání
Kroměříž
Název nakladatele resp. objednatele
Ministerstvo zemědělství České republiky
Verze
—