Kvalita potravinářské pšenice sklizené v roce 2014
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F15%3A%230000867" target="_blank" >RIV/25328859:_____/15:#0000867 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita potravinářské pšenice sklizené v roce 2014
Popis výsledku v původním jazyce
Úroda 0139-6013 Roč. 63, č. 8/Pšenice (2015) s. 7-11. Článek se zabývá výsledky hodnocení kvality potravinářské pšenice ze sklizně 2014 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 550 vzorků pekárenské pšenice podle požadavků ČSN 46 1100-2. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 51 % vzorků z Čechách a 63 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost a číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test mírně podprůměrný. Problémy byly s obsahem N-látek, kdy vyhovělo 68 % vzorků. Kvalita pšenice se lišila v jednotlivých regionech, hlavně vlivem rozdílů v množství a době srážek. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy.
Název v anglickém jazyce
Quality of food wheat harvested in 2014
Popis výsledku anglicky
Úroda 0139-6013 Roč. 63, č. 8/Pšenice (2015) s. 7-11. The article deals with the results of the quality monitoring of wheat grain intended for food production harvested in 2014 in the Czech Republic. A total of 550 bread wheat samples were evaluated in accordance with CSN 46 1100-2. The requirements for the quality of the bread wheat were fulfilled in four parameters (ie. without Besatz) by 51 % of samples from Bohemia and 63 % of samples from Moravia. The bulk density and falling number were very high in average, Zeleny sedimentation values were slightly sub-ordinary. The crude protein content was problematic, only 68 % of samples complied. The wheat quality varied across particular regions mainly due to different rainy conditions. The particularity of the crop year was high yield.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů