Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2014

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F15%3A%230000868" target="_blank" >RIV/25328859:_____/15:#0000868 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.svazmlynucr.cz/wp-content/uploads/2015/03/MN1_ON-LINE.pdf" target="_blank" >http://www.svazmlynucr.cz/wp-content/uploads/2015/03/MN1_ON-LINE.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita potravinářské pšenice a žita ze sklizně 2014

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mlynářské noviny Roč. 26, č. 1 (2015) s. 8-11. Článek se zabývá výsledky hodnocení kvality potravinářských obilovin ze sklizně 2014 na území České republiky. Celkem bylo hodnoceno 550 vzorků pekárenské pšenice (ČSN 46 1100-2) a 35 vzorků žita (ČSN 46 1100-4). Vybrané vzorky byly hodnoceny na obsah deoxynivalenolu a zearalenonu. Požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (tj. bez příměsí a nečistot) splnilo 51 % vzorků z Čechách a 63 % vzorků z Moravy. Objemová hmotnost a číslo poklesu byly v průměru nadstandardní, Zelenyho test mírně podprůměrný. Problémy byly s obsahem N-látek, kdy vyhovělo 68 % vzorků. Kvalita pšenice se lišila v jednotlivých regionech, hlavně vlivem rozdílů v množství a době srážek. Specifitou ročníku jsou vysoké dosahované výnosy. 40 % vzorků žita mělo nedostatečné číslo poklesu. Úroveň kontaminace mykotoxiny byla nízká.

  • Název v anglickém jazyce

    Quality of food wheat and rye from the 2014 harvest

  • Popis výsledku anglicky

    Mlynářské noviny Roč. 26, č. 1 (2015) s. 8-11. The article deals with the results of the quality monitoring of food grain harvested in 2014 in the Czech Republic. A total of 550 bread wheat samples (ČSN 46 1100-2) and 35 rye samples (ČSN 46 1100-4). Selected samples were assessed for deoxynivalenol and zearalenone content .The requirements for the quality of the bread wheat were fulfilled in four parameters (ie. without Besatz) by 51 % of samples from Bohemia and 63 % of samples from Moravia. The bulk density and falling number were very high in average, Zeleny sedimentation values were slightly sub-ordinary. The crude protein content was problematic, only 68 % of samples complied. The wheat quality varied across particular regions mainly due to different rainy conditions. The particularity of the crop year was high yield. 40 % of rye samples were unsatisfactiory in falling number. Mycotoxin level contamination was low.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů